Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Problémy okolo búrania Cvernovky. Je tam azbest?
Zdielať na

Problémy okolo búrania Cvernovky. Je tam azbest?

Nový majiteľ bratislavskej Cvernovky začal cez víkend s búraním. To však vyvolalo vlnu odporu u aktivistov, ktorí tvrdia, že povolenie o predĺžení lehoty búrania nie je platné. Navyše polícia preveruje podozrenie, že robotníci búrali časti s nebezpečným azbestom bez patričných opatrení.

Čaká sa na prokurátora

Predĺžené povolenie na búranie Cvernovky napadli aktivisti. "Sú neplatné, pretože on dostal to povolenie ešte v roku 2008, pričom bolo predĺžené v roku 2010. Ale neplatným spôsobom bolo predĺžené, len listom od vtedajšieho starostu Drozda," tvrdí aktivistka Bratislava otvorene Ľubica Trubíniová. 

"Čo sa týka búracieho povolenia, to je momentálne u prokurátora, ktorý potvrdí, či je alebo nie je právoplatné," hovorí zástupca starostu Ružinova Vladimír Sloboda.

V prípade burania Cvernovky prijala polícia aj niekoľko trestných oznámení pre trestný čin všeobecného ohrozenia. "Pri tom búraní napríklad vôbec neoznámili búranie vopred, dokonca neodpojili inžinierske siete tých prevádzok," tvrdí Trubíniová.

Môže spôsobiť aj smrteľnú chorobu

Existuje podozrenie, že firma začala búrať zámočnícku dieľňu, ktorej strecha je podľa aktivistov z nebezpečného azbestu. "Problém je v tom, že môžu vzniknúť dve choroby. Jedna je azbestóza, ktorá zamedzí človeku dýchanie alebo môže vzniknúť rakovinový nádor na pľúcach," povedal Marián Chmelár z firmy na likvidáciu azbestu.

"Nebezpečný materiál sa v búranom objekte podľa jej zodpovedného pracovníka už nenachádza. Tento mal byť v zmysle platnej legislatívy odstránený," tvrdí hovorkyňa policajného zboru Petra Hrašková.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy