Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Štvrtý postrelený z Hurbanova stále bojuje o život
Zdielať na

Štvrtý postrelený z Hurbanova stále bojuje o život

Či sa bilancia sobotnej krvavej tragédie zastaví na troch obetiach stále nie je jasné. V komárňanskej nemocnici stále ležia dvaja ľudia, ktorých postrelil mestský policajt. Jeden z nich bojuje o život.

Stav postreleného Róma je aj naďalej kritický. Podľa hovorkyňe Všeobecnej nemocnice Komárno Marty Csregeovej, jeho manželka je v stabilizovanom stave.Obaja sú po operácii. Muž má priestrel pľúc, žene policajt strelil do stehna.

Polícia zatiaľ mlčí

Polícia sa k priebehu vyšetrovania prípadu dnes vyjadrovať nechce. "Stále prebiehajú procesné úkony, bližšie informácie bude možné poskytnúť najskôr v pondelok," povedal hovorca Prezídia Policajného zboru SR Michal Slivka. Motív činu je stále predmetom vyšetrovania.

Na otázku, či už bolo voči Milanovi J. vznesené obvinenie, Slivka odpovedal, že "vyšetrovateľ využije všetko, čo mu trestný poriadok umožňuje, aby náležite vec mohol riešiť. Nie je cieľom, aby by sme ho hneď čo najrýchlejšie obviňovali". Policajné hliadky v Hurbanove sú podľa neho v súčasnosti posilňované podľa aktuálnej potreby.

Krvavý incident má byť zlyhaním profesionála

Tragická streľba je po každej stránke zlyhaním profesionála. Myslí si to renomovaný slovenský psychológ a súdny znalec Anton Heretik, ktorý sa zameriava najmä na posudzovania páchateľov násilnej trestnej činnosti. "Policajti všeobecne, či už mestskí alebo štátni by mali byť vyberaní podľa toho, aby dokázali svoju agresivitu kontrolovať a ovládať," uviedol.

Podľa jeho slov by ich mali v týchto schopnostiach aj priebežne trénovať a cvičiť, pretože ich práca je plná konfliktov. Na začiatku musí každý policajt prejsť psychologickým vyšetrením. "Otázkou je, či sú to - ako to bohužiaľ býva - jednorazové vyšetrenia pri vstupe, a potom už o ďalší psychologický stav tých ľudí sa málokto stará," dodal Heretik.

Motív nejasný

K motívom Hurbanovskej tragédie sa Heretik nechce predbežne vyjadrovať, lebo nepozná detaily. "V prvom rade treba vylúčiť, či strelec nebol duševne chorý, čo sa dá len na základe znaleckého posúdenia jeho duševného stavu v čase trestného činu," upozornil Heretik.

V prípade, že sa duševná porucha vylúči, tak potom treba hľadať motiváciu. "Tam to môžu byť nejaké osobné dôvody - to znamená nejaký dlhodobý osobný konflikt, ktorý má so skupinou poškodených alebo rolu môžu samozrejme hrať aj nejaké rasové motívy, ktoré bývajú v pozadí takýchto trestných činov," dodal. Pripúšťa, že aj osobný konflikt by mohol vyústiť do postrieľania obetí, lebo za ním bývajú chronické neriešené konflikty.

Strieľal bez varovania

V sobotu krátko po 10-tej prišiel 51-ročný Milan J. z obce Svätý Peter osobným autom v čase svojho voľna na Komárňanskú ulicu v Hurbanove. Zastal pred rodinným domom, kde bývajú Rómovia a začal po nich strieľať. Traja boli na mieste mŕtvi, dvoch odviezli do nemocnice so zraneniami. Obete patria do jednej rodiny, o život prišli otec, syn a zať a zranený je ďalší syn a jeho manželka. Vek obetí útoku je 44, 19, 22, 24 a 26 rokov.

Podľa ministra vnútra Róberta Kaliňáka sa mestský policajt s obeťami poznal, prichádzal s nimi do styku pri výkone svojho povolania. Mal s nimi aj rovnakú národnosť – maďarskú. Obete útoku nie sú polícii neznámi, štyria z piatich majú za sebou kriminálnu minulosť. Páchateľ je policajtom s krátkou prestávkou 20 rokov, pôsobil v hurbanovskej mestskej polícii aj v obecnej polícii v okolí Hurbanova. Jeho kolegovia si na ňom podľa slov Kaliňáka žiadne podozrivé správanie v poslednom období nevšimli.

Viac o sobotnej streľbe v Hurbanove v reportáži Drahu Dobrovicsovej.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy