Jasno
23°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Nový biznis. Za pašovanie šteniatka aj 900 €
Zdielať na

Nový biznis. Za pašovanie šteniatka aj 900 €

Zdá sa že, na Slovensku sa darí ďalšiemu výhodnému, no nelegálnemu biznisu. Pašovaniu šteniatok. Najviac ich putuje do Francúzska, Talianska či Belgicka. Dôvod je jednoduchý. V týchto krajinách sú ľudia ochotní zaplatiť za šteňa aj 7-krát viac, ako u nás na Slovensku.

Jednu zo zásielok pašovaných šteniat zadržali nedávno v Taliansku. Dvesto šteniatok by pašeráci vedeli predať až za 230 tisíc eur. Oficiálne pochádzali z Maďarska. Nedá sa ale vylúčiť, že medzi nimi neboli aj šteniatka zo Slovenska. Odborníci totiž priznávajú, že tento biznis u nás rastie. "Je pravda, že z územia Slovenska sa vo veľkej miere vyvážajú šteniatka," uviedol vyšetrovateľ policajného prezídia Mário Kern. 

Výnosný biznis

Najviac sa ich vyvezie do krajín západnej Európy, ako sú francúzsko, Belgicko, Taliansko či Španielsko. Dôvod je prostý - peniaze. Je to veľmi výhodný biznis. Až neuveriteľne. jeho výnosnosť prekvapila aj kriminalistov. "Na základe kontaktov kolegov zo zahraničia, sme sa aj my začali zaujímať o to, aký by tam mohol byť ten nelegálny profit. Osobne sme preverovali napríklad vo Francúzsku, aké sú ceny tých šteniatok v bežných obchod sa ceny pohybovali okolo 900 € " tvrdí Kern.

Dá povedať, že na západe sa bežné psie plemená predávajú 5 až 7 násobne drahšie ako u nás. A keďže šteňatá sa pašujú po desiatkach kusov, je to až neuveriteľný zisk. "Môže pri vývoze,kde je päťdesiat, šesťdesiat zvierat, len na jeden vývoz rádovo tisíce eur " uviedol Kern. 

Niekoľko trestných činov

Pašeráci sa pri tom dopúšťajú niekoľkých trestných činov. Okrem týrania zvierat, ak nemajú špeciálne upravené autá na prevoz, ide najmä o možnosť šírenia nákazlivej choroby zvierat, keďže často ide o šteniatka veľmi malé, ktoré ešte ani neboli zaočkované. Neplatí tu totiž ani zásada voľného pohybu tovarov vrámci otvoreného trhu Európskej únie.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy