Jasno
12°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Obžalovaní z výbuchu v Novákoch pred súdom: Sme nevinní
Zdielať na

Obžalovaní z výbuchu v Novákoch pred súdom: Sme nevinní

Na Okresnom súde v Prievidzi sa začalo jedno z najočakávanejších pojednávaní. Na lavicu obžalovaných si sadli bývali riadiaci pracovníci vojenského opravárenského podniku v Novákoch. Podľa obžaloby sú za obrovskú detonáciu, ku ktorej došlo v marci 2007 a zabila 8 ľudí, zodpovední práve oni. Traja z nich sa však vinní necítia...

Jeden z najväčších procesov v histórii

10 000 strán. Presne toľko má spis k VOP Nováky. Tento proces sa tak stáva jedným z najväčších v histórii. Všetko sa začalo 2. marca roku 2007, kedy detonácia v Novákoch zrovnala podnik so zemou, stála život ôsmich ľudí a desiatky ďalších sa zranili. Ľudia, ktorí tu pracovali, boli doslova obložení muníciou.

Podľa obžaloby ju sem na príkaz vedenia podniku vozili sami, pričom porušili všetky bezpečnostné predpisy. A nepomohlo ani to, že na hroziaci výbuch zamestnanci neustále upozorňovali. Obžaloba obviňuje piatich bývalých riadiacich pracovníkov a tí dnes vypovedali pred súdom. Okrem iného sa tiež v čase explózie v podniku nachádzalo napríklad 500 000 kusov rozbušiek a viac ako 80 ton trinitrotoulénu.

Obžaloba je vraj účelová a bezdôvodná

Traja obžalovaní však vyhlásili, že sa necítia vinní. Podľa nich je obžaloba nedôvodná a účelová. Zvyšní dvaja sa k vine nevyjadrili. Súd má trvať niekoľko mesiacov, vypočutých má byť až 75 svedkov. Obžalovaným pritom hrozí 10 rokov za mrežami.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy