Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zomrel veliteľ Edelweiss Nižňanský! Na rukách mal smrť civilistov
Zdielať na

Zomrel veliteľ Edelweiss Nižňanský! Na rukách mal smrť civilistov

Sudca Krajského súdu v Banskej Bystrici zruší európsky zatýkací rozkaz na bývalého veliteľa slovenského oddielu jednotky Edelweiss Ladislava Nižňanského.

Odsúdený na smrť

Muž, ktorého u nás v roku 1962 odsúdili na trest smrti a neskôr na doživotie, zomrel v Nemecku. Trestnej činnosti sa Nižňanský dopustil ako veliteľ slovenského oddielu špeciálnej nemeckej protipartizánskej jednotky Abwehrgruppe s krycím názvom Edelweiss koncom roku 1944 a začiatkom roku 1945 na strednom a západnom Slovensku.

Nižňanského za trestné činy vojenskej zrady a vrážd v spolupáchateľstve odsúdil Krajský súd v Banskej Bystrici v roku 1962 v neprítomnosti na trest smrti. Uznal ho vinným z prepadov obcí a likvidácie obyvateľstva a partizánov v obciach Kľak a Ostrý Grúň, Prochoť, Lubina, Kšinná a prepadnutia anglo-americkej vojenskej misie na Veľkom Boku pri Polomke na Horehroní. Len v obciach Ostrý Grúň a Kľak v krvavú nedeľu 21. januára 1945 zahynulo pri útoku jednotky Edelweiss takmer 150 civilných osôb vrátane žien a detí.

Zomrel v decembri

Pretože na Slovensku od roku 1990 trest smrti neexistuje, senát Krajského súdu v Banskej Bystrici v roku 2006 zmenil trest na doživotný a zaradil Nižňanského do tretej nápravnovýchovnej skupiny. V novembri 2011 banskobystrický krajský súd vydal na Nižňanského európsky zatýkací rozkaz. Úrad medzinárodnej policajnej spolupráce SIRENE Slovensko 15. marca 2012 informoval Krajský súd v Banskej Bystrici, že nemecký občan Ladislav Nižňanský narodený 24. októbra 1917 zomrel 23. decembra 2011. Na základe toho banskobystrický sudca zruší vydaný zatykač.

Počas procesu v Mníchove Nižňanského spod obžaloby z rovnakých skutkov súd oslobodil. Jeho obhajca vyhlásil, že i prvý súd v Bratislave v roku 1947 Nižňanského oslobodil. Až v druhom procese v rokoch 1961 až 1962 ho Krajský súd v Banskej Bystrici odsúdil. Podľa Nižňanského sa to stalo na základe falošných svedectiev ľudí, ktorých k tomu donútila vtedajšia moc.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy