Polojasno
14°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Výbuch granátu v Novákoch, polícia začala trestné stíhanie
Zdielať na

Výbuch granátu v Novákoch, polícia začala trestné stíhanie

Päť rokov po výbuchu vo Vojenskom opravárenskom priemysle, sa ozvala detonácia opäť. V stredu 7. marca v areáli VOP vybuchol granát a zabil jedného človeka. Polícia už začala trestné stíhanie za prečin všeobecného ohrozenia.

Ako uviedla trenčianska policajná hovorkyňa Elena Antalová, dopustil sa ho doposiaľ neznámy páchateľ tým, že v presne nezistenom čase a nezisteným spôsobom zvýšil všeobecné nebezpečenstvo. Páchateľovi za tento skutok hrozí trest odňatia slobody až na päť rokov. Polícia prípad vyšetruje.

Manipuloval s ručnými granátmi

V stredu 7. marca o 13:16 v technickom priestore Vojenského útvaru 5728 v Novákoch pred skladom 42-ročný muž z Nitrianskych Sučian manipuloval pri inventarizácii s ručnými granátmi URG-86, ktoré boli uzavreté v hermetickom puzdre. "Z doposiaľ nezistených príčin došlo k výbuchu presne nezisteného počtu granátov,“ uviedla Antalová.

V sklade sa v čase nešťastia nachádzalo ďalších jedenásť ľudí. Na mieste zomrel 42-ročný muž, ďalší traja vo veku 56, 36 a 50 rokov boli zranení. Jedného muža ošetrili na mieste nehody, dvoch previezla rýchla záchranná služba do prievidzskej nemocnice so sídlom v Bojniciach. "Jeden zo zranených mužov, ktorý utrpel ľahšie poranenia, išiel už v stredu domov na vlastnú žiadosť,“ uviedol riaditeľ nemocnice Ladislav Gerlich.

Druhý muž utrpel ťažšie poranenia nohy a musel absolvovať operáciu, pri ktorej mu z podkožia a svalov vyberali črepiny z vybuchnutého granátu. "Je v dobrom stave, stabilizovaný. V piatok bude pravdepodobne prepustený,“ informoval Gerlich s tým, že rany na nohách sa mu hoja dobre.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy