Jasno
21°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Päť rokov od tragédie v Novákoch, vinníci stále na slobode
Zdielať na

Päť rokov od tragédie v Novákoch, vinníci stále na slobode

Osem mŕtvych, desiatky zranených a miliónové škody. To je smutná bilancia ničivého výbuchu vo vojenskom opravárenskom podniku pred piatimi rokmi. Polícia obvinila z prečinu všeobecného ohrozenia piatich ľudí, bývalých riadiacich pracovníkov podniku. Koncom marca by sa mali postaviť pred súd. Hrozí im desať rokov za mrežami.

Ničivý výbuch sa vo vojenskom opravárenskom podniku ozval 2. marca 2007 krátko po 16-tej hodine. Jeho následky boli mimoriadne tragické. Obrovská detonácia zrovnala podnik so zemou. O život prišlo osem ľudí.

Pozostalí majú tragédiu v pamäti dodnes

"Stále to v človeku prežíva, stále sa k tomu vracia," povedal pozostalý Jozef Kováč. Za pravdu mu dáva aj Erika Vačková, matka, ktorá pri výbuchu prišla o dcéru. "Sa nedá zabudnúť, skutočne sa nedá zabudnúť, nikdy sa nezabudne."

Po dcére pani Vačkovej zostali dve deti, ktoré teraz vychováva. "Chudiatko, 40 rokov mala, takto musela zahynúť. Viete, čo sme my zažívali, som myslela, že zomriem, ale musela som kvôli tým deťom žiť," smutne spomína.

Pre tragédiu päť obvinených

Od tragédie uplynulo päť rokov. Polícia obvinila z prečinu ohrozenia piatich ľudí  - riadiacich pracovníkov podniku a bezpečnostného technika. "Z nedbanlivosti mali podľa obžaloby spôsobiť smrť ôsmich zamestnancov, ujmu na zdraví ďalších 34 osôb a škodu na majetku v celkovej výške takmer 4,5 milióna eur," priblížil hovorca Krajského súdu v Trenčíne Roman Tarabus.

"Pokladáme ich za jednoznačných vinníkov, nazývame ich vrahmi," poukázal Kováč. Jeden z obvinených, bývalý obchodno-technický riaditeľ podniku Eduard Balúch, však svoju vinu odmieta. "Ja som sa o ľudí staral, aby mali prácu a peniaze. Ja ani neviem, kde sa čo stalo," tvrdí.               

Súd začne čoskoro

Obvineným hrozí desaťročné väzenie. Hlavné pojednávanie sa začne 28. marca.

ISIFA

Súvisiace články