Skoro jasno
13°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Crazy shopy sa vrátili ako bumerang, na tie isté miesta
Zdielať na

Crazy shopy sa vrátili ako bumerang, na tie isté miesta

Boj medzi štátom a obchodmi s halucinogénnymi darčekovými predmetmi začína pripomínať nekonečný príbeh. Takzvané Crazy shopy sa zo slovenských miest už vytratili, no predaj týchto výrobkov presunuli na internet, či dokonca otvorili nové obchody. A dokonca na rovnakom mieste ako kedysi.

Crazy shopy vyvolali vlani veľkú vlnu odporu v spoločnosti a tiež expresný zásah Slovenskej obchodnej inšpekcie, ministerstva zdravotníctva, polície aj vlády. Výsledok ? Dokázalo sa, že v obchodoch sa predávali zakázané látky.

Majiteľovi obchodov hrozí basa

Zástupcovia crazy shopov sa mali dokonca pokúšať zastrašiť obchodnú inšpekciu. Ani to  však nepomohlo -  majiteľ siete obchodov v súčasnosti čelí obvineniu z drogovej trestnej činnosti, za čo mu hrozí až 10 rokov väzenia.

Crazy shopy sa vrátili, pod iným názvom

Teraz sa na miestach bývalých crazy shopov objavili nové obchody - s tým istým sortimentom, akurát pod iným názvom. Opäť tak začína kolotoč kontrol. Inšpekcia už navštívila predajne v Žiline a Nitre. Výsledkom sú pokuty za to, že predajcovia nedávajú zákazníkom bloky či za neuvádzanie zloženia výrobku. Viac inšpekcia urobiť nemôže. Na rade je polícia. Tá môže odoberať vzorky. "Kriminalisti získali vzorky predávaného tovaru a zaslali ich na expertízne skúmanie, ktoré zatiaľ nebolo vyhodnotené," uviedla nitrianska krajská policajná hovorkyňa Božena Bruchterová.

Majiteľ firmy pracuje aj s hnojivami, čo v skutočnosti predáva?

Majiteľom firmy, ktorá obchody prevádzkuje, je istý Ľubomír B. z Kysuckého Nového Mesta nad Váhom. Podľa výpisu z obchodného registra spolupracuje s istou Poľkou, ktorá mu zrejme tovar na Slovensko posiela. V predmete činnosti má tento podnikateľ okrem iného aj výrobu priemyselných hnojív, dusíkatých zlúčenín a pesticídov.To vyvoláva vážne obavy, čo vlastne "darčekové" predmety obsahujú. Priestor na vyjadrenie sme chceli dať aj podnikateľovi, v sídle firmy sme ho však nenašli a iný kontakt na neho tiež nie.

Polícia musí najprv odhaliť zakázané látky

Pokiaľ sa polícii nepodarí preukázať, že v týchto bylinkách a soliach do kúpeľa sú zakázané látky, nemôže majiteľa siete obchodov obviniť. Na kolená by ho mohli dostať iba neustále kontroly a pokuty zo strany inšpekcie a samospráv.

Nech už dopadnú kontroly akokoľvek, všetci zákazníci by si návštevu týchto pochybných obchodov mali dobre premyslieť. Nemôžu totiž vedieť, čo sa v týchto bylinných zmesiach v skutočnosti nachádza a aké zdravotné problémy po ich môžu nastať.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy