Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Anna Záborská: Na zákaz nedeľného predaja si koalícia netrúfa
Zdielať na

Anna Záborská: Na zákaz nedeľného predaja si koalícia netrúfa

Poslanecký návrh z dielne SMER-u o zákaze predaja cez štátne sviatky a dni pracovného pokoja treba podporiť. V situácii, keď každý piaty obyvateľ Slovenska pracuje aj v nedeľu, znamená tento návrh pre mnohé slovenské rodiny šancu stráviť spolu viac času.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravila europoslankyňa Anna Záborská. 

Dňom pracovného pokoja by sa však mala stať každá nedeľa. Stačilo by málo: doplniť jedno slovíčko do Zákonníka práce. Slová ministra Richtera z novembra m.r. o tom, že „spoločnosť na tento krok ešte nie je pripravená“ prezrádzajú, že táto vláda sa zatiaľ nedokáže postaviť lobistom zo super- a hypermarketov. Plnenie vládneho programu, ktorý sľubuje podporu a ochranu rodiny, sa tak zatiaľ odkladá na neurčito. Je to škoda, pretože pôvodná požiadavka voľnej nedele zjednotila odbory, cirkvi, aj mnohých aktivistov, na ktorých podporu sa v tejto otázke politici mohli spoľahnúť.

Pridaním 52 nedelí do zoznamu dní pracovného pokoja by sa Slovensko konečne zbavilo zahanbujúceho prvenstva: v žiadnom inom členskom štáte Európskej únie nepracuje v nedeľu viac ľudí, ako u nás. Zákaz predaja v nedeľu bola pre nás šanca zaradiť sa k viacerým krajinám Európskej únie, kde funguje už dlhé roky (v Nemecku od roku 1919).  Iste, treba hovoriť aj o dopadoch a porovnať, čo má z dlhodobého hľadiska väčšiu hodnotu – výpadok z očakávaných tržieb, alebo nárast, či vyššia kvalita sociálneho potenciálu, ktorý sa tvorí v rodine?

Zásadné odmietnutie práce v nedeľu všade tam, kde nie je nevyhnutná pre nepretržitú prevádzku a zachovanie ľudského života a zdravia, je však v prvom rade výrazom hodnôt, ktoré štát uznáva a podporuje. Preto KDH dlhé roky presadzuje zákaz nedeľného predaja – ako konkrétny krok na podporu rodiny, ale zároveň aj ako prejav uznania dôležitosti rodiny, detí a ľudskej dôstojnosti každého človeka.

Voľná nedeľa je témou, ktorá tradične spája kresťanských konzervatívcov, odborárov a ľavičiarov. Spoločne ju presadili v mnohých európskych krajinách. Je škoda, že na Slovensku to tak stále nie je. Pretože ak u nás dnes drvivú väčšinu zamestnancov pracujúcich v nedeľu tvoria ženy, nie je to ani sociálne, ani kresťanské.

Súvisiace články