Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Fico pustil do gatí. Môžete začať panikáriť
Zdielať na

Fico pustil do gatí. Môžete začať panikáriť

Poslanec Stanislav Mizík celkom otvorene vysvetľuje, že Židia alebo Rómovia nemajú nárok na slovenské štátne vyznamenania. Podľa neho je to proti zdravému rozumu. Čo je v úplnom poriadku. Mizík je fašista, tak, ako aj ostatní poslanci Kotlebovej strany. Ich cieľom je prevziať moc, zmeniť ústavné zriadenie a vyhubiť všetkých, ktorých nenávidia. Židov a Rómov vrátane, no nie výhradne. Desivá je až neschopnosť Roberta Fica odpovedať aspoň obvyklou hlúpou floskulou, keď sa ho novinári pýtajú, ako chce bojovať proti extrémistom.

Nezmohol sa na viac, ako na bezobsažný a nekonzistentný bľabot spred troch dní, keď staval hrádze proti extrémizmu a diletantstvu. Jednou z možností je, že dostal do rúk nejaký nový prieskum verejnej mienky, ktorý jeho mediálny „all stars team“ ešte stále nestihol analyzovať, takže prosto netušil, čo by povedal. Alebo konečne vytiahol hlavu z piesku - prípadne len vytiahol hlavy svojich mediálnych poradcov z vlastného rekta - a spoľahol sa na vlastný politický úsudok, ktorý býval brilantný. A okamžite pustil do gatí.

Lebo vec sa má tak, že Mizík nie je tupec, ktorý by nevedel, čo činí. Že je tupec, sa síce s istotou vylúčiť nedá, ale určite vie, čo robí. Odkedy je Kotleba v parlamente, má k dispozícii neporovnateľne lepšie propagandistické know-how a poradenstvo ako Fico. Buďme realisti: Erik Tomáš by v Kremli nemohol ani dopĺňať papier do kopírky a variť kávu. Ani keby mal prsia ako štátna radkyňa.

Kotlebovci presne vedia, aká je medzi ľuďmi miera nenávisti a túžby po pomste. Práve vybuchuje žumpa, ktorá sa plní už desaťročia. Každé nenávistné posolstvo s nevysloveným, no zrozumiteľným prísľubom vešania posúva volebné preferencie fašistov k vládnej väčšine. Hitom prichádzajúcej politickej sezóny nebudú vratky za zemný plyn, ale cyklón B. A zdá sa, že Fico to už vie tiež.

Ťažko odolať cynickému úškrnu pri predstave premiérovej frustrácie: nanič boli všetky tie roky, čo chudák liezol Putinovi do plynovej rúry. Teraz ho z nej bez váhania vyfúkol a nahradil ho niekým, kto bude voči Západu stopercentne a spoľahlivo nepriateľský. Lebo veď kde vziať istotu, že práve v Bruseli Fico klame, len aby potešil západných partnerov, kým v Moskve je úprimný a vraví, čo si naozaj myslí? Pokojne by to mohlo byť i naopak.

Nech by to už bolo akokoľvek, v Moskve najlepšie vedia, že Fico sa dá pomerne ľahko získať. Je užitočný, no nie spoľahlivý. Kotleba je pre Putinove Rusko prirodzeným spojencom, autentickým, hodnotovo pevne ukotveným a stabilným.

Na Ficovi vidno, že je v panike. Býval to totiž politik extratriedy. Ani nie tak dávno. Teraz z neho padajú zmätené hlúposti na úrovni Andreja Danka. Zjavne ani netuší, čo by mohol povedať, aby dobre bolo.

Ficova očividná politická impotencia a bezradnosť je - okrem úprimnej škodoradosti - dobrým dôvodom, aby sme začali panikáriť aj my. Lebo nech je už Fico ľudsky akokoľvek odporný, skutočne bude poslednou hrádzou proti extrémizmu. Úbohou a nespoľahlivou, ale napokon mu aj tak nič iné neostane.

Čím skôr si to preceda uvedomí, tým dlhšie vydrží.