Jasno
Bratislava
Sergej
22.10.2024
Slovenský priemysel je v ohrození. Skončil v mínuse
Zdielať na

Slovenský priemysel je v ohrození. Skončil v mínuse

SLOVENSKO / Ťahá našu ekonomiku aj zamestnanosť, či platy. Priemysel je to, čo z veľkej časti živí celé Slovensko. Začiatkom roka však medzi-ročne skončil v mínuse a čelí stále veľkým hrozbám. Najmä geopolitickým. Ale nepomáha mu ani domáca politická scéna. Priemysel pritom potrebuje stabilitu. Priznáva to aj rezort hospodárstva.

​Zhoršenú situáciu v priemysle vníma aj Národná banka Slovenska. nerastú tak tržby a je to vidieť aj na úverovaní firiem. "Kým mraky nezmiznú. Úvery nebudú rásť," uviedol Marek Ličák, riaditeľ odboru finančnej stability. Nie len mraky, ale aj prekážky. Najnovšie straší automobilový priemysel colná svetová vojna.

Najprv Amerika uvalila clá na čínske elektro autá a o podobnom kroku uvažuje aj únia. Peking v zapätí varoval, že bude konať rovnako a to pri luxusnejších autách na spaľovacie motory. Slovensko by bolo spolu s Nemeckom prvé na rane. "Z bratislavského závodu smerovalo vlani do Číny 20 % produkcie. žiadané sú SUV modely," priblížila Lucia Kovarovič Makayová, hovorkyňa Volkswagen Slovakia. 

Európa má pred sebou veľké výzvy

Okrem geopolitických konfliktov ohrozuje priemysel aj zelená transformácia. Najmä kým sa o ňu bude snažiť len Európa. Nebudeme potom schopní konkurovať Číne a Amerike. Priemyslu škodia aj rôzne regulácie a byrokracia. "Európa má pred sebou veľké výzvy vo svete, ktorý sa až priveľmi rýchlo mení. vo svete, v ktorom je Čína úplne iná a výkonnejšia ako pred 15 rokmi," opísal Siegfried Russwurm, prezident spolkového zväzu Nemeckého priemyslu.

S geopolitikou neurobíme nič. Zaostávame však aj s domácimi úlohami. Dlhodobé problémy priznáva aj ministerstvo hospodárstva a sľubuje, opäť raz, viac s firmami komunikovať. "Aby transformáciu prežili s nejakou vyššou pridanou hodnotou a nie aby sme si polovicu nášho priemyslu utlmili alebo úplne zničili," ozrejmil Kamil Šaško, štátny tajomník ministerstva hospodárstva.

Štát by v rámci konkurencieschopnosti mal zapracovať aj na daňovo odvodovom zaťažení, to je u nás vyššie ako vo väčšine členských štátov. "Tržby nejako výrazne nerastú a pomerne veľká časť podnikov signalizovala pokles odbytu rastúcu konkurenciu iných ekonomík," dodal Ličák. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy