Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Požičiavame si veľa a stále drahšie. Slovensko potrebuje zakopať rozpočtovú sekeru
Zdielať na

Požičiavame si veľa a stále drahšie. Slovensko potrebuje zakopať rozpočtovú sekeru

BRATISLAVA / Požičiavame si veľa a stále drahšie. Slovensko tento rok predalo dlhopisy za hodnotu vyššiu ako sedem miliárd eur. A len tento týždeň za 600 miliónov eur. Čo je horšie - kým pred rokom sme boli na tom ako také Nemecko, teraz sme na konci eurozóny. Naša riziková prirážka v marci, alebo inak úrok, bol skoro štyri percentá. Nemci si požičali za 2,3 percentá a Rakúsko 2,8. Trhy nám neveria a je nutné masívne finančné ozdravenie štátu.

Keď investori kúpia naše dlhopisy, zarobia oveľa viac ako pred rokom. Naopak my viac zaplatíme na úrokoch - dva až trikrát toľko, ako také Nemecko. "Ten rozdiel na desiatich rokoch pri jednej miliarde je v stovkách miliónov," priblížil Marek Gabriš, analytik ČSOB. "Bohužiaľ, musíme sa financovať drahšie ako okolité krajiny," povedal minister financií Ladislav Kamenický. "Keď to meriame cez úroky nových dlhopisov, sme najrizikovejšia krajina," vysvetlil Viliam Pálenik, vedecký pracovník Ekonomického ústavu SAV. 

​Slovensko si teda požičiava už horšie ako také Grécko či Taliansko. Ešte horšie ale je, že kým Slovensko je na zlej ceste, tak Grécko na dobrej. "Ich riziko sa znižuje, kdežto slovenská riziková prirážka sa zvyšuje," potvrdil Gabriš.  Budeme si tak pravdepodobne musieť požičať viac ako sme plánovali. Môže za to najmä to, že nemáme splnené domáce úlohy. "Verejné financie po nástupe novej vlády sa nezačali zlepšovať," zdôraznil Ľubomír Koršňák, analytik Unicredit bank. "To všetko vedie k zhoršovaniu našej pozície, k poklesu ratingu," doplnil Gabriš.

Minister financií tvrdí, že sa to snažia zvrátiť. "Chceme vyslať jasné signály trhu, že ideme konsolidovať. To znamená jedno percento HDP," uviedol Kamenický. Toto sa však ešte len má diať a zároveň to bude málo. Ak sa kabinetu Roberta Fica tento stav nepodarí zvrátiť, tak si budeme požičiavať stále drahšie a nielen štát, ale všetci. Pocítime to na úrokoch úverov. "A teda predraží aj akési financovanie domácností," doplnil Koršňák.

Z frajerov eurozóny teda na jej koniec a to za pomerne krátke obdobie. Čo je ešte horšie, pravdepodobne sa to nezmení ani v budúcom roku. "Ten rozdiel sa môže pohybovať vo viac ako miliarde, čo sú zhruba tri nové nemocnice," priblížil Koršňák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy