Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Dostupnejšie bývanie? Slovenské hypotéky by v budúcnosti mohli mať nižšie úroky
Zdielať na

Dostupnejšie bývanie? Slovenské hypotéky by v budúcnosti mohli mať nižšie úroky

BRATISLAVA / Jedna z bánk na Slovensku znižuje úroky pri hypotékach. Nejde však o plošné zníženie úrokových sadzieb. Avizovaná novinka sa totiž týka zmeny výpočtu zliav. Podľa ekonomických analytikov zrejme nepôjde o ojedinelý jav. Slováci by sa tak mohli dočkať lacnejších úverov na bývanie a tým pádom nehnuteľnosti budú dostupnejšie.

V roku 2023 menili komerčné banky úroky na svojich úveroch viac ako 80-krát. Na začiatku roku 2024 sa tak stalo trikrát. "Jedenkrát sa dokonca úroková sadzba znižovala a to o 1,2 percentuálneho bodu. Ak teda dlžník využíva aktívny účet banky, a ak je jeho príjem vyšší ako 1500 eur," vysvetlil výkonný riaditeľ finančného kompasu Matej Dobiš. 

Jedna z bánk pristúpila k úprave úrokových sadzieb. V rámci svojej obchodnej stratégie sa chce zamerať na takzvaných aktívnych klientov, teda ľudí, ktorí s ňou každodenne bankujú. "Banka napríklad ruší zľavu vo výške 0,20 % za refinancovanie úveru ako aj za digitálnu žiadosť o hypotéku, či zľavu vo výške 0,10 % za ekologický certifikát. Naopak, zavádza 100 % zľavu z poplatku za poskytnutie, zvyšuje zľavu v prípade využívania Účtu plus na 0,50 % a podobne," uviedla hovorkyňa 365.bank-y Linda Valko Gáliková.

Nové úrokové sadzby hypoték

Aktuálne úrokové sadzby Úrokové sadzby pred znížením
FIX 1: Úrok od 4,05 % pred tým od 4,25 %
FIX 2: Úrok od 4,05 % pred tým od 4,25 %
FIX 5: Úrok od 4,05 % pred tým od 4,25 %
FIX 10: Úrok od 5,05 % pred tým od 5,25 %

Úroky má zatiaľ banka znížiť na viacerých fixáciách o 2 desatiny percentuálneho bodu. Rovnaké zníženie je aj na jedno, troj, päť či desať-ročnom fixe. Dôvodov môže byť viacero. "Dobré správy s ohľadom poklesu inflácie a zároveň aj pozitívne vyjadrenia šéfky centrálnej banky Christine Lagardovej, ktoré môžu priniesť potenciálne zníženie kľúčových úrokových sadzieb v eurozóne už v lete tohto roka," povedal Dobiš. 

Avizované zmeny by mali začať platiť 19. januára. Nie je vylúčené, že aj ďalšie banky na našom trhu upravia svoje cenníky na jar. Analytik poukazuje na to, že trhové úrokové sadzby v eurozóne v ostatných mesiacoch pomerne výrazne poklesli. "Napríklad 10-ročný slovenský výnos klesol z 4,2 %, kde sa nachádzal zhruba na prelome októbra a novembra na aktuálnych 3,3 - 3,4 %," konštatoval analytik J&T banky Stanislav Pánis. Za poklesom úrokových sadzieb stojí očakávanie, že Európska centrálna banka v tomto roku začne rázne znižovať úrokové sadzby.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy