Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Odborári KALI AGRO a SLO.VI vstúpili do štrajkovej pohotovosti
Zdielať na
Ekonomika

Odborári KALI AGRO a SLO.VI vstúpili do štrajkovej pohotovosti

Zdroj: Claudio Matsuoka

So zamestnávateľom sa od apríla nedokázali dohodnúť na svojich požiadavkách

So zamestnávateľom sa od apríla nedokázali dohodnúť na svojich požiadavkách, v ktorých dominuje zvýšenie základnej mzdy o dve percentá a určenie variabilnej zložky. Odborári dnes oficiálne ukončili vyjednávanie a požiadali ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny o určenie sprostredkovateľa.

Ako informoval člen predsedníctva OZ KOVO Jozef Balica, ktorého odborári poverili vyjednávaním, v utorok 7. júla sa skončilo v poradí už tretie vyjednávanie s vedením firiem a bolo opäť neúspešné. Preto vstúpili do štrajkovej pohotovosti, ktorá podľa jeho vyjadrenia žiadnym spôsobom nenaruší pracovný rytmus.

Odborári chcú od majiteľa firmy, aby sa vyjadril k perspektívam firmy, ktorá podľa Balicu dostala na 250 zamestnancov štátne stimuly. Priemerná výška platu za máj neprevýšila sumu 260 eur, čo sa blíži k minimálnej mzde. Balica ju porovnal s priemernou mzdou na Slovensku, ktorá je 800 € a v okrese Vranov nad Topľou dosahuje aspoň 580 €.

„Nedohodli sme sa na raste platu, ani na variabilnej zložke, majiteľ nám nepredložil katalóg tarifných tried, zrejme ho ani nemá, na pracovisku sú neprípustné horúčavy,“ vymenoval problematické body rokovania Balica. Pokiaľ nedôjde k dohode, odborári nevylučujú ani ostrý štrajk.

Pracovníci pančuchovej továrne, ktorí prešli do novej spoločnosti zo sesterskej firmy VSK Humenné, sa domáhajú takého zárobku, aký mali tam. Výroba sa nezmenila, zmenilo sa iba miesto výkonu práce, tvrdia zhodne. Z Humenného do Hencoviec prestúpilo 66 zamestnancov. Taliansky majiteľ neskôr prijal vyše 250 nových zamestnancov do dvoch firiem v Hencovciach, kde investoval do výrobných hál.

Podľa vyjadrenia personálnej riaditeľky Marcely Pohlovej, ide o novú firmu, resp. dve firmy. Výška miezd so zárobkami v Humennom sa nemôže porovnávať, lebo išlo o inú spoločnosť. Preto odborári ani nemôžu hovoriť o valorizácii miezd. „Nemáme čo porovnávať. Naša jedna firma sa vlani iba rozbiehala, druhá vznikla v januári tohto roku,“ komentuje situáciu personalistka. Pripustila, že platy sú iba niečo vyššie od minimálnej mzdy. Robotníčky vo výrobe majú dve eurá na hodinu.

„Situácia nie je momentálne dobrá, je pokles objednávok. Konkuruje nám lacnejší čínsky tovar a leto nie je pančuchová sezóna,“ uviedla Pohlová. Podľa jej vyjadrenia, pri rokovaní s odborármi došlo k nedorozumeniu. Taliansky majiteľ chce s odborármi vyjednávať ďalej. Momentálne je na dovolenke, príde na budúci týždeň. V tom zmysle odborárom dnes firma zaslala list.

Balica ďalšie vyjednávanie odmieta. Odborári budú trvať na rokovaní s majiteľom iba za prítomnosti sprostredkovateľa.

Zdielať na

Najčítanejšie správy