Jasno
22°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Inflácia prináša nový smutný rekord: Pozrite si, aká je priemerná mzda vo vašom odvetví
Zdielať na

Inflácia prináša nový smutný rekord: Pozrite si, aká je priemerná mzda vo vašom odvetví

BRATISLAVA / Inflácia prináša nový smutný rekord, a to pokles reálnych miezd. Tie na konci roka klesli najviac za posledných 22 rokov, o viac ako 7 percent. Podľa Štatistického úradu sa pokles týkal všetkých regiónov - najhoršie je na tom Prešovský kraj. Zdražovaniu nedokázalo čeliť ani jedno z odvetví ekonomiky. Inflácia v konečnom dôsledku najmenej ublížila zamestnancom v stavebníctve, v ubytovacích a stravovacích službách. Treba ale dodať, že práve v týchto odvetviach sú mzdy najnižšie.

​Ak pracujete v zdravotníctve, v školstve alebo v sociálnej oblasti, vaše reálne mzdy klesli o 14-15 percent, čo je dvakrát viac ako je priemer v celom hospodárstve. "Na sklonku roka inflácia znehodnotila reálne mzdy až o 7,6 percenta, čo bolo najviac za posledných 22 rokov," informoval riaditeľ Odboru štatistiky práce vzdelávania ŠÚ SR Ivan Chrappa. Na prelome tisícročia to bol pokles 8,4 percenta. Prakticky to znamená, že na to, aby ste si kúpili to isté, čo v minulom roku za 100 eur, bude vám chýbať v priemere 8 eur a v prípade zdravotníkov, zamestnancov škôl alebo sociálnych služieb 14-15 eur.

"Naopak, len minimálne klesli v oblasti nehnuteľností, v stavebníctve, v ubytovacích a stravovacích službách," pokračoval Chrappa. Tam bol pokles len do 1,5 percenta a v oblasti obchodu 4 percentá. Tento pokles nebol všade rovnomerný, ovplyvnil ho rast miezd. "Mesačná mzda v 4. štvrťroku 2022 dosiahla 6,5 percenta v hodnote 1418 Eur, v hrubom tak zamestnanci dostávali v priemere o 87 eur viac ako na konci roka 2021," povedal Chrappa. Mzdy síce rástli vo všetkých odvetviach, ale s väčšími rozdielmi. Najviac rástli mzdy v stavebníctve, v ubytovacích a stravovacích zariadeniach o viac ako 13 percent, oblasť obchodu o viac ako 10 percent.

"V priemysle bol rast nižší o 6,4 percent," uviedol Chrappa. Najvyššie mzdy nad 2 200 eur mali v odvetví informácie a komunikácia, ako aj v dodávke elektriny, plynu a pary, najnižšie okolo 800 eur mali zamestnanci v ubytovacích a stravovacích zariadeniach. Rozdiely v mzdách sú aj v jednotlivých regiónoch. "Z regiónov prevýšili priemernú mzdu len v zárobky v Bratislavskom kraji a aktuálne dosiahli úroveň 1724 eur," dodal Chrappa. Najnižšie v Prešovskom kraji okolo 1100 eur.

Priemerná mesačná mzda v roku 2022 v odvetviach s najvyššou zamestnanosťou

Priemerná mesačná mzda v odvetviach s najvyššou zamestnanosťou

Štatistický úrad SR

​Priemerná mzda vo všetkých odvetviach

Odvetia - priemerné mzdy

STATdat

Súvisiace články

Najčítanejšie správy