Jasno
13°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Zdražovanie v roku 2022 dosiahlo najvyššie úrovne za posledné dve dekády. Čo mesiac, to rekord.
Zdielať na

Zdražovanie v roku 2022 dosiahlo najvyššie úrovne za posledné dve dekády. Čo mesiac, to rekord.

BRATISLAVA / Máme za sebou rekordný rok - v negatívnom zmysle slova. Zdražovanie v roku 2022 dosiahlo najvyššie úrovne za posledné dve dekády. Od marca, keď Rusi napadli Ukrajinu, inflácia nabehla na dvojciferné čísla a nezastavila sa do konca roka. Čo mesiac, to rekord. Toto je prierez naprieč nešťastným inflačným rokom 2022 a zároveň aj nahliadnutie do toho budúceho.

​Na začiatku roka nám v Bruseli tipli zdražovanie na osem a pol percenta. Analytici najprv dúfali, že sa v Belgicku prerátali. Opak bol ale pravdou. "Ten hovoril o úrovni osem a pol percenta. Realita bola 8,4 percenta," uviedla analytička WOOD & Company Eva Sádovská. Prišiel február a stalo sa niečo, čo by v civilizovanom svete nikto nečakal. Rusi bezdôvodne napadli Ukrajinu a spustili nielen vojenský, ale aj ekonomický horor. Inflácia vo februári vyskočila cez deväť percent a začínajú sa obavy o poklese platov, ktoré nestíhajú svojím rastom pokrývať divoké zdražovanie. "V priemere poklesnú po prvýkrát od roku 2012," povedal analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršnák.

Prišiel marec a inflácia na Slovensku prvýkrát po dvadsiatich rokoch skončila na dvojcifernom čísle s tým, že pri niektorých potravinách aj cez 20 percent. "Medziročná inflácia dosiahla 10,4 percenta a bola vyššia ako vo februári. Medzimesačné ceny vzrástli o 1,7 percenta," informovala hovorkyňa Štatistického úradu Jana Morháčová. Ľudia cítia už aj pri menších nákupoch prievan v peňaženke, na aký nepamätajú. Inflácia stúpala potom každým mesiacom a v júli už atakovala skoro 14-percentnú úroveň. Stále ťažšie je všetkým, ale najviac tým najzraniteľnejším. "U dôchodcov, ktorým tie dôchodky tento rok rástli len o približne 1,2 percenta, je ten pokles reálnej kúpy schopnosti veľmi silný," zhodnotil analytik VÚB Banky Michal Lehuta.

Čísla Štatistického úradu nepotešili ani v auguste, zdražovanie nekončí. Práve naopak, láme rekordy naďalej. "Inflácia je na úrovni štrnástich percent. To tu nebolo od začiatku milénia," povedala Eva Sádovská. Čo sa dialo na jeseň, netreba extra komentovať. Čo mesiac, to nový rekord, až sa inflácia v novembri prehupla cez pätnásť percent. Najviac to ľudia pocítili v decembri, keď prišli na rad vianočné nákupy. Dá sa pritom očakávať, že o ďalšom novom rekordne sa dozvieme už v januári za tohtoročný december a nejaký ten čas sa nám ľahšie dýchať nebude. "Očakávame, že ešte v ďalších mesiacoch sa inflácia udrží na takýchto vyšších úrovniach," uviedla analytička 365.bank Jana Glasová. Veľmi to síce nepomôže, ale nie sme v tom sami. Infláciou trpí celá Európa a de facto svet. Tí, čo cestujú vedia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy