Skoro jasno
18°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
V čokoládach Figaro našli salmonelu
Zdielať na
Ekonomika

V čokoládach Figaro našli salmonelu

Spoločnosť Kraft Foods preventívne sťahuje z trhu tri druhy sladkostí

"Do tejto chvíle nemá spoločnosť žiadne informácie o tom, že by došlo po konzumácii niektorého z produktov vyrobených v našej továrni k nákaze salmonelou. Všetky kroky, ktoré Kraft Foods teraz podniká s cieľom minimalizovať dopad tejto situácie na zdravie zamestnancov aj zákazníkov, sú teda čisto preventívne," tvrdí zástupkyňa spoločnosti Jaroslava Hájková.

Ide o stogramovú čokoládu Figaro Arašidová z 12. januára s číslom šarže T0200232, čokoládu Figaro Forte Dark z 13. januára s číslom šarže T0200241 a tridsaťgramovú cukrovinku Fidorka modrá mliečna z 12. januára s číslom šarže L0110C12.

"Zdroj nákazy bol identifikovaný a v súčasnej dobe prebieha v spolupráci s našimi dodávateľmi intenzívne vyšetrovanie s cieľom zistiť, ako k tejto situácii došlo. V bratislavskej továrni je od dnes dočasne prerušená prevádzka a budú tam prebiehať hĺbkové čistenia a sanitárne práce. Prevažnú väčšinu vyrobených chybných výrobkov sa podarilo stiahnuť ešte z výrobných a distribučných skladov. Zvyšok výrobkov v súčasnej dobe sťahujeme z predajní," vyhlásila

Salmonelóza je infekčné bakteriálne ochorenie vyvolané netyfoidnými salmonelami. Človek sa väčšinou nakazí kontaminovanou potravou, ktorá nebola dostatočne tepelne spracovaná. Baktérie sa dostanú do tenkého čreva, poškodzujú bunky a vyvolávajú zápal, čo sa prejaví hnačkou.

Pri ťažkých formách môžu prechádzať aj do krvi. Príznaky sa objavia už o osem až desať hodín po zjedení infikovaných potravín. Ľahká forma môže prebiehať bezpríznakovo, inak sú príznakmi malátnosť, nevoľnosť, vracanie, kŕčovité bolesti brucha, horúčka do 39°C a hnačka.

Zdielať na

Najčítanejšie správy