Polojasno
21°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Následky zdražovania: Pani Martina nemá za čo kúpiť lieky. Budúci rok čakajú ďalšie nástrahy
Zdielať na

Následky zdražovania: Pani Martina nemá za čo kúpiť lieky. Budúci rok čakajú ďalšie nástrahy

BRATISLAVA / Finančná situácia slovenských domácností sa zhoršuje. Vysoká inflácia a energetická kríza núti mnohých siahať na úspory. Bez zvýšenia platov klesli finančné rezervy u štvrtiny rodín za posledný rok takmer na nulu. A to nás na budúci rok čakajú ďalšie nástrahy.

Uplynulé mesiace zastihli mnohých Slovákov finančne nepripravených. Úspory tisícok rodín dostali na frak a prievan zažili aj naše peňaženky. "Najväčšie problémy majú ľudia s príjmami, ktoré sú pod priemerom Slovenskej republiky - najmä sú to nízkopríjmové rodiny," konštatoval finančný analytik Partners Investments, Maroš Ovčarik.

Do pohotovostného vrecka musela siahnuť viac ako polovica Slovákov, ktorí sa nateraz nedočkali zvýšenia platov alebo len minimálneho. “Keď už tie príjmy rástli, vo väčšine prípadov to bolo na úrovni od 80 – 200 eur," uviedol mediálny zástupca Home Credit, Michal Račko. Viac ako polovica Slovákov má však podobnú mzdu ako vlani, no o jej zvýšenie nepožiadalo až 42 % zamestnancov. Pre mnohých tak zostalo jediné riešenie zobrať si pôžičku, prípadne hneď viacero. Analytik však radí, ak sa zadĺžiť, tak na čo najkratší čas. "Pretože, čím dlhšie splácam, tým viac preplatím na úrokových sadzbách a na úrokoch," vysvetlil finančný analytik Maroš Ovčarik.

Splácať však treba aj v ťažkých časoch

"V takomto prípade môže pomôcť konsolidácia, čiže spojenie viacerých úverov do jedného, čo v konečnom dôsledku môže ušetriť na mesačných splátkach, a taktiež je to poistenie schopnosti splácať takýto konsolidovaný úver," povedal Michal Račko. 

Na konci mesiaca jej ostáva 20 eur

Ľudia na krajnom východe bojujú s nedostatkom peňazí dlhodobo. Napríklad pani Martine z Humenného zostáva na konci mesiaca 20 eur. "Vyšpekulujem si tak na celý týždeň, aby som mala, čo jesť, ale fakt je to ťažké. Ja už nekupujem mäso. Ja si 3x rozmyslím, či dám tých 6 alebo 7 eur za mäso alebo nie," reagovala obyvateľka Humenného, Martina. Sama vychováva syna, je deviatak. "Niekedy mu nemám za čo kúpiť oblečenie. Robíme to tak, že jeden mesiac kúpim jemu a druhý mesiac sebe. Ja niekedy ani nemám z čoho žiť," priznala Martina. Hovorí ale, že vlani na tom ešte neboli až tak zle, no tento rok už enormné zdražovanie pocítili tak, že niekedy prežívajú len vďaka pomoci dobrovoľníkov a rôznych organizácií v meste. Dnes si napríklad Martina už nemala za čo kúpiť lieky. "Je viac takých rodín, pomáhame im aspoň potravinami a oblečením, alebo zakúpením liekov, ako v tomto prípade sme pomohli tejto pani," povedala Katarína Kočanová z Občianskeho združenia Srdce pre všetkých. Na ťažšie časy sa však musia pripraviť aj rodiny, ktoré majú hypotéky a končia sa im nízke fixované úrokové sadzby. "S vysokou pravdepodobnosťou na konci fixácie sa im navýšia mesačné splátky a tým pádom aj zvýšený tlak na rodinný rozpočet," odkázal analytik Maroš Ovčarik.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy