Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Šéfka eurokomisie o cenách energií pred mimoriadnym samitom: sú to špekulácie a musí sa to skončiť
Zdielať na

Šéfka eurokomisie o cenách energií pred mimoriadnym samitom: sú to špekulácie a musí sa to skončiť

BRUSEL / V Bruseli sa budúci týždeň stretnú ministri členských štátov Európskej únie na mimoriadnom energetickom samite, aby spoločne riešili najväčšiu energetickú krízu únie. Kto nás bude na tomto dôležitom stretnutí ministrov zastupovať, však zatiaľ nie je jasné. Pritom aj Slovensko má na úniu požiadavky, ako v ťažkých časoch pomôcť ľuďom a firmám.

Gazprom od stredy zastavil plyn do Európy na tri dni. Ide o ohlásenú odstávku, ale Európa je v strehu, čo spraví Moskva po odstávke. Na ruské hrátky s plynovými kohútikmi si už ale únia zvykla a je pripravená viac ako kedykoľvek predtým.

"Priemerná európska naplnenosť zásobníkov je na 80 percent," informoval riaditeľ Slovenského plynárenského a naftového zväzu, Richard Kvasňovský. Ceny energií sú ale tak uletené, že Európska únia na 9. septembra zvolala mimoriadny energetický samit. "Musíme urobiť prvý krok, v tejto momentálne hyper nervóznej situácii na trhu s obrovskými špekuláciami - toto už nie sú skutočné ceny, ale špekulácie. Musíme vyslať jasný signál, že tak to nesmie ísť ďalej," vyjadrila sa Ursula von der Leyen, predsedníčka Európskej komisie. 

Hneď po oznámení samitu a spoločných krokoch únie sa cena megavat hodiny elektriny prepadla z rekordných 1050 eur zrazu na 610. Pomohlo aj rýchlejšie napĺňanie zásobníkov plynu. Posledný energetický samit bol v júli, aj vtedy ho zvolávali Česi ako predsedajúca krajina únie, prišli skoro všetci ministri.

Naša vláda v stredu opäť odložila energetický balíček záchrany a kto nás bude zastupovať na samite ešte uvidíme. "Ak budem ministrom v demisii, tak pôjdem ja, a alternatíva je môj štátny tajomník Karol Galek, ktorý sa venuje energetike," uviedol minister Richard Sulík.

Štátny tajomník rezortu po rokovaní vlády zároveň oznámil, že od Bruselu budeme chcieť najmä pomoc pri financovaní kompenzácii firmám, ktoré sa dostanú do energetickej krízy. Do Bruselu sa tak už na budúci týždeň pohrnú ministri členských štátov, aby spoločne riešili najväčšiu energetickú krízu Európskej únie.
Cieľ je jasný. "Aby sa udržala prosperita, hospodárstvo, aby sa neprepúšťalo," povedal český minister priemyslu Jozef Síkela. "Všetky návrhy zohrajú úlohu pri zabezpečovaní toho, aby sme prežili zimu," uzavrela predsedníčka Európskej komisie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy