Polojasno
15°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Ukrajinská kríza sa dotýka aj našich peňaženiek. Ropa je najdrahšia od roku 2014
Zdielať na

Ukrajinská kríza sa dotýka aj našich peňaženiek. Ropa je najdrahšia od roku 2014

BRATISLAVA / Ceny ropy na najvyššej úrovni od roku 2014. Takýto dosah má eskalácia ukrajinskej krízy. Európska únia a spojenci zavádzajú sankcie voči Rusku. Naopak Moskva hrozí vypnutím plynu. To zase postihne naše fabriky závislé od ruských surovín. Sme v tomto smere zraniteľní a naše firmy tak budú potrebovať pomoc. Celá táto šlamastika spôsobí pravdepodobne aj nárast už aj tak vysokých cien.

Rusi pociťujú, že Európska únia a NATO sa zjednotili. Hneď po uznaní separatistov na východe Ukrajiny reagoval Brusel. "Zameriavame sa na schopnosť Ruska a jeho vládnych predstaviteľov získať prístup k nášmu kapitálovému a finančnému trhu," povedal šéf diplomacie EÚ Josep Borrel. 

Moskva nečakala, že Nemci zastavia aj projekt Nordstream 2, v ktorom majú 10 miliárd eur. "Znie to technicky, ale je to nevyhnutný administratívny krok, takže bez neho sa nemôže schváliť plynovod a bez schválenia Nord Stream 2 nemôže fungovať," uviedol nemecká kancelár Olaf Scholz. 

Sankciami a pozastavením prístupu ruských elít a firiem na finančné trhy nehrozí len únia. Varovný prst dvíha aj Moskva. Odstavením dodávok plynu, či ďalších nerastných surovín by trpeli najmä priemyselné štáty únie kam patríme aj my. Náš vzájomný obchod s ruskom, či Ukrajinou nie je extra významný. iné to je však pri dovoze surovín. Plyn potrebuje napríklad Duslo Šaľa, železo US Steel Košice a jadrové palivo Slovenské elektrárne. 

Znepokojení sú preto naši zamestnávatelia, ktorí sa stretli s kolegami v Bruseli, kde riešia ako von z prípadnej energetickej kaše. "Zamestnávatelia preto očakávajú, že sa bude spolupracovať s členskými krajinami a vládami zabezpečiť dodávku potrebných surovín," uviedol tajomník RÚZ Martin Hošták. 

Minister hospodárstva potvrdil, že problém je vážny, detaily prípadnej pomoci zatiaľ ale nevieme. "Je tam mnoho obchodných a interných vecí, ktoré na verejnosť neplatia," povedal minister hospodárstva Richard Sulík. Podľa analytikov s Rusmi už stratili všetci trpezlivosť a ešte viac sa budú diverzifikovať energetické zdroje. Už dnes v Bruseli rokoval s šéfkou komisie nórsky premiér ohľadom dodávok plynu. "Teraz sme skutočne odhodlaní dostať sa zo závislosti od ruského plynu. A preto je úžasné, že ste tu. Ste spoľahlivým dodávateľom plynu," povedala predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. 

Istý čas to, ale bude bolieť. Na tom sa zhodnú všetci. Pred problémami varoval už guvernér českej národnej. "Bude to mať proinflačný efekt. Hlavne sa to do inflácie premietne cez ceny plynu, ropy a sprostredkovane aj ďalších energií. Z hľadiska ekonomického rastu by som to videl ako negatívny faktor," uviedol guvernér ČNB Jiří Rusnok. Vzájomné sankcie, tak nakoniec pocítia negatívne pravdepodobne všetci. Keď lietajú v uliciach granáty nikdy to nie je dobré ani pre svetový obchod. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy