Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Rast cien sa nezastaví. Národná banka čaká na začiatku roka ďalšiu vlnu zdražovania. Nepôjde len o potraviny
Zdielať na

Rast cien sa nezastaví. Národná banka čaká na začiatku roka ďalšiu vlnu zdražovania. Nepôjde len o potraviny

BRATISLAVA / Hoci našu ekonomiku čaká rast HDP, stúpať bude aj inflácia. A to najhoršie nás čaká už v najbližších mesiacoch. Priemerný rast cien sa preto na konci budúceho roka môže vyšplhať až k šiestim percentám.

"Takto vysoké ceny alebo zdražovanie v obchodoch sme tu nemali za posledných 17 rokov," konštatovala analytička Wood & Company, Eva Sadovská. Len za november stúpla inflácia o vyše 5 a pol percenta a to ešte nie je zďaleka všetko. "Okrem toho, že rekordne si priplácame za pohonné látky, takmer o tretinu viac ako pred rokom, tak zrýchlila inflácia aj v prípade bývania a taktiež potravín," uviedla analytička. 

Najvyššia vlna zdražovania nás zasiahne pravdepodobne v prvom štvrťroku budúceho roka a podľa Národnej banky dosiahne 7-percentnú hranicu. "Tým dôvodom ďalšieho nárastu cien sú regulované ceny energií," uviedol guvernér Národnej banky Slovenska, Peter Kažimír. 

Problém je, že tie môžu naďalej stúpať a infláciu môže predĺžiť aj ďalšie tlačenie peňazí do európskej ekonomiky. Zdražovanie tak zasiahne všetkých, no možno ho poraziť, alebo s ním aspoň remizovať. "Nedá sa zadarmo vyhnúť inflácii, dá sa jej vyhnúť za cenu rizika, že urobím zlú investíciu," povedal analytik Iness, Martin Vlachynský. 

Zdá sa však, že ani zdražovanie nepribrzdí náš ekonomický rast, ktorý by sa mal priblížiť k šiestim percentám. Našej ekonomike postupne bliká svetielko na konci tunela, aby sme ho videli čoraz jasnejšie, musíme prekonať tri prekážky. "Stále samotná pandémia, rastúce ceny energií a iných vstupov a nedostatky niektorých komponentov," vysvetlil viceguvernér NBS, Ľudovít Ódor. "Je tu isté - pomerne vysoké riziko, že ten rast cien tu bude pretrvávať dlhšie," vyjadril sa analytik Martin Vlachynský. 

Národná banka, napriek tomu, očakáva postupné upokojenie situácie. Návrat cien na pôvodné úrovne však vraj nehrozí. Istý pokles je možný napríklad pri potravinách alebo v stavebníctve. "My nesľubujeme nebo na zemi. Hovoríme o tom, že rast cien v rokoch 2023 a 24 by sa mal dostať do normálu niekde k úrovniam blízkym dvom percentám," vyjadril sa guvernér Kažimír. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy