Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Nižšia DPH, ale s podmienkami. Podnikatelia v gastre študujú návrh Matovičovej reformy
Zdielať na

Nižšia DPH, ale s podmienkami. Podnikatelia v gastre študujú návrh Matovičovej reformy

BRATISLAVA / Nižšia daň z pridanej hodnoty pre gastro prevádzky na Slovensku by sa napokon mohla stať realitou. Minister financií ju totiž zahrnul do chystanej daňovo odvodovej reformy. Väčšina zmien by mohla vojsť do platnosti v januári 2023. Igor Matovič však schválenie zníženej DPH podmienil zavedením viacerých vylepšení v stravovacích službách a siahnuť sa chystá aj na populárny tringelt.

Gastro priemysel na Slovensku je zdecimovaný a chytá sa každej slamky, ktorá by ho mohla vytiahnuť z problémov. "Nevieme splácať svoje záväzky, ani tie, ktoré sme si vytvorili počas prvých dvoch vĺn," vyjadril sa prezident Aliancie slovenskej gastronómie, Viliam Pavlovský. Služby síce potrebujú rýchle riešenia, no chýbajú aj tie dlhodobé. 

Zdá sa, že hlas stravovacích prevádzok po nižšej dani by mohol byť napokon vyslyšaný. Zadarmo to však nebude. "Navrhujem, ako súčasť reformy, aby sme zaviedli 10 % DPH, ale s niekoľkými podmienkami," povedal minister financií Igor Matovič. 

Reštaurácie by po novom mali byť schopné pripraviť deťom z každého jedla polovičnú porciu za polovičnú cenu. Pre slabších dospelých jedákov v rámci EKO menu zasa polovičnú porciu za 3/4 ceny. Hostia by mali automaticky dostať krčah vody k jedlu grátis a prepitné sa bude musieť rozdeliť zamestnancom ako odmena ku mzde. "Sú to veci, ktoré už mnoho reštaurácií ponúka alebo ponúkalo v období pred pandémiou," reagoval prezident Asociácie hotelov a reštaurácií SR, Marek Harbuľák. Zmenou by malo byť aj povinné prepitné vo výške 9 % z ceny jedla. "Myslím si, že to naruší vzťah medzi zákazníkom a obsluhou, keďže sa z tej položky stane, namiesto motivačnej odmeny, len akási povinná bonifikácia miezd, ktorú si zákazník ani poriadne neuvedomí,"
konštatoval analytik INESS, Martin Vlachynský. 

Vo vysokých Tatrách sú na tringelty zvyknutí, ale tento nový spôsob sa im veľmi nepozdáva. "Každý čašník je zvyknutý dostávať tringelt. Podľa toho, čo som sa rozprával s čašníkmi tak je to na úrovni 5 %," uviedol majiteľ reštaurácie v Starom Smokovci, Daniel Jakubčák. Zdanenie tringeltov im príde ako krok, ktorý viac berie ako dáva. "Mi to príde také nedomyslené. Buď tých 9 alebo nič. Niektorý hosť chce nechať viac, niektorý zase chce menej, tak teraz čo ako im to vysvetlíme," vyjadril sa Michal Repčák, majiteľ reštaurácie v Starom Smokovci. 

Napriek tomu bude podľa ministra financií celkový účet nižší ako v súčasnosti. "A výrazne nižší, ako je v súčasnosti s tringeltom. A keď vám nechutilo alebo chcete zarobiť na tejto smene, tak poviete, že vám nechutilo a čašník je povinný vám ten tringelt vyhodiť," vysvetlil Igor Matovič. Toto opatrenie by zároveň malo odstrániť problémy s prepitným pri platbách kartou. "Ťažko to vieme akceptovať, nie každá prevádzka to vie sprocesovať," okomentoval Marek Harbuľák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy