Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
O prudkom náraste cien energií majú rokovať ministri financií štátov Európskej únie už v pondelok
Zdielať na

O prudkom náraste cien energií majú rokovať ministri financií štátov Európskej únie už v pondelok

BRATISLAVA / Očakávaný rast cien energií sa dotkne každého, nielen domácností, ale i podnikateľského prostredia. Aj preto už v pondelok, 4. októbra, k tomu budú zasadať ministri financií štátov Európskej únie. Je však otázne, či a čo dokážu ovplyvniť.

"Nebudú to brutálne nárasty, bude to nárast, ale už takéto nárasty v minulosti platili," hovorí poslanec Marián Viskupič (SaS), ktorý je šéf finančného výboru, podľa ktorého sa za priaznivých podmienok vrátime približne k cenám energií, ktoré tento rok klesli pre pandémiu. Pri súčasnej situácii s cenami tvrdí, že v ekonomike vládne dopyt a ponuka, čo je aj príklad Nemecka a podľa neho nedomyslenej zelenej politiky v energetike a európskych cien za emisie.

Podľa energetického experta ten kto dnes tvrdí, ako ceny porastú, minimálne zavádza

"Ceny elektrickej energie a zemného plynu pravdepodobne budú naďalej rásť, respektíve budú na extrémne vysokých úrovniach. Všetko bude závisieť od toho, aký bude bude priebeh zimy. Čo sa prihodí na trhu. Na stránke dopytu a ponuky," tvrdí Karel Hirman. 

O drastickom zvyšovaní cien energií budú od pondelka rokovať aj ministri financií v Luxemburgu

Výsledok rokovaní je však otázny. "Počkajme, uvidíme, čo ministri vyrokujú," hovorí Viskupič

Elektrina ako komodita tvorí 40% celkovej ceny, ktorú vám vystavia

Platí sa aj distribúcia a ďalšie poplatky. "Sme predstavili balík opatrení, kde vieme tieto poplatky znížiť o 400 miliónov eur," hovorí štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek. 

Cena energií je téma, ktorá sa dotýka všetkých. Nečudo, že je preto aj témou politickou

Opozícia zvolala mimoriadnu schôdzu, kde si s koalíciou vymieňali názory, kto okrem objektívnych svetových príčin za to môže. "Zodpovedzte nám na otázku, čo idete robiť proti zdražovaniu," vyhlásil poslanec Robert Fico (Smer-SD). "Keby nebolo vás, tak to nemusíme riešiť," odvetil Richard Sulík 

Ako budú vyzerať ceny energií v budúcom roku? 

Na to si ešte budeme musieť počkať. "Najbližšie týždne, asi aj zimu máme vyhliadku pesimistickú, múdrejší budeme až po zime. Pravdepodobne vo februári," uviedol Hirman. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy