Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Od budúceho roka menej "papierovačiek". Ministerstvo financií predkladá návrh na elektronickú archiváciu dokumentov
Zdielať na

Od budúceho roka menej "papierovačiek". Ministerstvo financií predkladá návrh na elektronickú archiváciu dokumentov

BRATISLAVA / Od budúceho roka štát zjednodušuje podnikateľom vedenie účtovníctva. Údaje z množstva papiera sa budú zapisovať do elektronickej verzie. Vyplýva to z najnovšej novely ministerstva financií, ktorú mnohí s nadšením radi privítali.

Vitaj Slovensko v 21. digitálnom storočí. Pre podnikateľov sa od nového roka zjednoduší archivácia účtovníctva. Množstvo papierov zmizne. "Môžeme tu mať obrazy alebo čokoľvek, pretože šanóny, ktoré tu boli doteraz, nemusíme už vôbec dávať do archívu," konštatovala expertka na dane a odvody Alica Orda Oravcová. 

Spoločnosti musia v súčasnosti archivovať dokumenty desať rokov spätne. "Pri takej štandard firme hovoríme o takých 50 šanónov, pri veľkých spoločnostiach aj o niekoľko miestností," uviedla Alica Orda Oravcová. "Elektronická archivácia je rozhodne krok správnym smerom a sme radi, že sa to konečne podarilo," vyjadril sa k zmene výkonný riaditeľ PAS, Peter Serina. 

Tento krok tak kúsok firmám zjednoduší život v jednom z najbyrokratickejších podnikateľských ekosystémov v únii. "Zmeny totiž umožnia dokumenty skenovať bez nutnosti používať tzv. zaručenú konverziu. Práve táto novinka digitalizáciu dokumentov výrazne zjednoduší," vysvetlila hovorkyňa ministerstva financií, Michaela Lovásová. 

Elektronická archivácia dokumentov pomôže všetkým. Podnikateľom, účtovníkom, ale aj kontrolným inštitúciám. Novela zjednoduší aj analýzu dát, či vyhodnocovanie finančnej kondície jednotlivých subjektov. "Návrh zákona by mal okrem iného aj zvýšiť transparentnosť pri zverejňovaní účtovných závierok. Tí od všetkých právnických osôb budú verejne prístupné v registri účtovných závierok," informovala hovorkyňa Michaela Lovásová. 

Ak to všetko schváli parlament, ktorý sa s tým extra neponáhľa. "Podnikatelia žiadali prijať túto zmenu už dlhšie obdobie. Ministerstvo financií vyhovelo tomu návrhu až od nového roka," doplnila expertka na dane a odvody Alica Orda Oravcová. Firmy by zároveň potešilo, keby si novinku rýchlo osvojili aj úrady, či kontrolóri kade tade po Slovensku. "Stáva sa nám, že stále sa vyžadujú papiera a keď sa podnikateľ ohradí, že toto už nemusím dokladať, tak až potom, že vlastne aha, áno," povedal Peter Serina.

Krok ministerstva financií podnikatelia vítajú. Zároveň dodávajú, že je to len kamienok z elektronickej mozaiky 21. storočia, že do online priestoru treba šupnúť všetko, čo sa dá. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy