Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Na tlačovej konferencii predstavili saldokonto, Matovič hovoril o blúznení, ak by sme chceli znižovať dane
Zdielať na

Na tlačovej konferencii predstavili saldokonto, Matovič hovoril o blúznení, ak by sme chceli znižovať dane

BRATISLAVA / "Kto hovorí niečo také, tak blúzni." Nový minister financií Matovič sa takto oprel do svojho koaličného partnera SAS na svojej prvej čisto ekonomickej tlačovke. Liberáli by totiž chceli presadiť nižšie daňovo-odvodové zaťaženie. Igor Matovič zároveň vyhlásil, že deficit verejnej správy bude výrazne vyšší ako sa očakávalo. O efektívnejšej pomoci postihnutým firmám, či konsolidácii verejných financií Igor Matovič nepovedal nič.

"Snívať a klamať ľudí o tom, že ideme zásadne znižovať dane a odvody, by však bolo nezodpovedné," Igor Matovič tak reagoval na zámer SAS presadiť do programového vyhlásenia vlády znižovanie celkového daňovo-odvodového zaťaženia. "Štát v súčasnosti míňa o 1,5 násobku viac, ako vyberie na dani z pridanej hodnoty," dodal zároveň minister financií, podľa ktorého výrazne stúpne aj deficit. Rovnaký názor ako Matovič má aj minister práce.

"Osobne si neviem predstaviť, že by sa v tomto a budúcom roku dane a odvody zásadnejšie znížili," vyjadril sa minister práce Krajniak. Naopak analytik si myslí, žeby to mohlo pomôcť podnikateľom pri postpandemickom reštarte. "Zvážiť dph, aby podnikateľom zostalo viacej prostriedkov na sanovanie strát. Prípadne zvažovať o znížení dani pre právnické osoby, ktorá je najvyššia v regióne," uviedol analytik z INESS, Radovan Ďurana. Igor Matovič sa odvolával opäť na predošlú vládu smeru. "Predtým na Slovensku bola vláda, ktorá v čase hojných rokov rozkrádala, a rezervy tak neostali žiadne," povedal Matovič. Ekonóm však dodáva, že rezervy má aj súčasná vládna koalícia, ktorá by sa podľa neho mala venovať konsolidácii verejných financií a hľadania úspor vo verejnom rozpočte: "v poslednom roku narástli výrazne verejné výdavky, ktoré neboli vždy efektívne." Igor Matovič mal tak ako minister financií svoju prvú ekonomickú tlačovku, predošlé venoval sputniku, či pandemickým opatreniam. Niečo o efektívnejšej pomoci podnikateľom, keďže časť preplácania mala prejsť z hospodárstva na financie, či ďalších krokoch ministerstva v oblasti konsolidácie sme sa nedozvedeli nič. Najviac postihnuté oblasti hospodárstva pritom naďalej krvácajú. Keby tak náhodou niekto čakal, že sa bude venovať na svojej prvej ekonomickej tlačovke konsolidácii, efektívnejšej pomoci, či nedajbože Sulíkovmu odškodňovaciemu zákonu, bol by na omyle.

Na tlačovej konferencii predstavili saldokonto

Daňovníci budú mať od dnes lepší prehľad o svojich daňových povinnostiach. Finančná správa pre svojich klientov spustila prezeranie údajov osobného účtu, tzv. saldokonto. Táto nová elektronická služba finančnej správy bude dostupná online a overenie údajov bude pre klientov zadarmo. Využiť by ju mohlo približne 750 tisíc daňových subjektov, ktorí s finančnou správou komunikujú elektronicky. Ďalším proklientskym opatrením, na ktorom finančná správa pracuje, bude zavedenie obojsmernej komunikácie.

Finančná správa spustila novú digitálnu službu, ktorá výrazne zjednoduší a urýchli komunikáciu klientov s finančnou správou. Saldokonto umožňuje získať prehľad o stave na svojom osobnom účte daňovníka každému klientovi, ktorý s finančnou správou komunikuje elektronicky. „Ide o ďalší krok v digitalizácii finančnej správy. Odteraz si daňovníci môžu z pohodlia domova prezrieť stav účtu či svojich záväzkov voči finančnej správe bez osobnej návštevy úradu, čím našim klientom šetríme nielen čas ale aj náklady,“ uviedol prezident finančnej správy Jiří Žežulka.

Saldokonto klientom online sprístupní informácie o neuhradených a uhradených predpisoch, nedoplatkoch, preplatkoch, či preddavkoch a skontrolovať si tak prípadné nezrovnalosti. Rovnako bude k dispozícii aj informácia v prípade preplatkov a daňový subjekt si môže preveriť, či je potrebné požiadať o jeho vrátenie alebo overiť si včasné vrátenie v prípade uplatnených a splatných vratiek nadmerných odpočtov.

Nová elektronická služba finančnej správy bude k dispozícii kedykoľvek a z akéhokoľvek miesta, stačí pripojenie k internetu. Benefitom bude aj to, že na rozdiel od overenia si stavu účtu priamo na daňovom úrade, bude overenie prostredníctvom saldokonta bezplatné. Údaje bude finančná správa aktualizovať na dennej báze. Údaje z daňových priznaní podaných za rok 2020 sa v saldokonte objavia postupne, keďže finančná správa podané daňové priznania v súčasnosti ešte spracováva.

Finančná správa aj v tejto oblasti podáva pomocnú ruku. Podrobné informácie nájdu klienti aj na špecializovanej podstránke Saldokonto na portáli finančnej správy: https://www.financnasprava.sk/sk/podnikatelia/dane/saldokonto

Súvisiace články

Najčítanejšie správy