Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Návrh Plánu obnovy má termín odovzdania do konca apríla. Stihne to Slovensko odovzdať načas?
Zdielať na

Návrh Plánu obnovy má termín odovzdania do konca apríla. Stihne to Slovensko odovzdať načas?

BRATISLAVA / Ministerstvo financií dostalo k návrhu "Plánu obnovy" vyše 2 400 konkrétnych pripomienok. Strategický materiál sa týka vyše 6 miliárd z európskych zdrojov, ktorými môžeme výrazne modernizovať Slovensko. Aj preto je dôležité, aby mal Brusel u nás partnera v stabilnej a akcieschopnej vláde.

Cieľ je jasný - Plán obnovy má výrazne pomôcť k tomu, aby sa na Slovensku zvýšila životná úroveň. Napísané je to pekne, realizácia však býva oveľa, oveľa ťažšia. Minister financií pravidelne komunikuje s európskymi inštitúciami.

"Dolaďujeme ešte čo sa týka míľnikov a nacenenia. Sú tam ešte nejaké veci, kde nám kladú dodatočné otázky, na to máme dostatok času," konštatoval minister financií Eduard Heger. Hlavnými slovenskými prioritami sú zelená ekonomika, vzdelávanie, veda, výskum a inovácie, zdravie a efektívna verejná správa. Europoslanec a ekológ Michal Wiezik je, samozrejme, rád, že zelená farba je v popredí. "Kroky, ktoré ak sa podaria urobiť, tak v kontexte životného prostredia prinesú naozaj výrazné zlepšenie, povedal by som, že až také kategorické," uviedol europoslanec Michal Wiezik. Keďže v minulosti sa časť z európskych zdrojov aj rozkradla, a to nielen na Slovensku, Brusel chce dôsledne dozerať na použitie peňazí. Dôležitú úlohu v tom má aj férové verejné obstarávanie. "Je poľutovaniahodné, že vláda stratila drahocenný čas na odborné rokovania ohľadne verejného obstarávania. Slovensko má totiž jedinečnú príležitosť urobiť kvalitné zmeny v oblasti verejných nákupov, no tento dokument na to nereflektuje," reagovala hovorkyňa Úradu verejného obstarávania, Jana Zvončeková. Slovensko však môže v blízkej budúcnosti zvyšovať svoju životnú úroveň nielen z Plánu obnovy, ale aj z ďalších európskych zdrojov. Podľa europoslankyne Lexmannovej je dôležité, aby z nich vláda dosiahla synergický efekt. "My dostaneme behom najbližších sedem rokov 24 miliárd eur, čo sú obrovské peniaze," informovala europoslankyňa Miriam Lexmann. "Plán obnovy je v skutočnosti pretavené programové vyhlásenie vlády do konkrétnych záväzkov," vyjadril sa k Plánu obnovy minister Eduard Heger. Tak, ako iné štáty, aj Slovensko musí poslať svoj návrh Plánu Obnovy Európskej komisii do konca apríla.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy