Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ako nakupovať cez Vianoce a nezadĺžiť sa? Ideálne šetriť počas celého roka
Zdielať na

Ako nakupovať cez Vianoce a nezadĺžiť sa? Ideálne šetriť počas celého roka

BRATISLAVA / Každoročne s príchodom Vianoc ľudia začínajú nakupovať darčeky. Častokrát pre lepšiu vidinu Vianoc sa zadlžujú, či míňajú viac ako by si mohli dovoliť. Tento rok by mali ľudia byť ešte opatrnejší. Aj tým, ktorých finančne pandémia nezasiahla, môžu prísť následky neskôr.

Štatisticky máme tretinu domácností, ktoré nevedia čeliť nečakaným finančným výdavkom. To znamená, že žijú od výplaty k výplate. Ak by sme sa pozreli na štatistiky Vianoc, tak je zjavné, že vieme minúť aj 500 euro len v rámci nákupu darčekov a potravín. Tieto údaje si navzájom odporujú. 

"Nesedia práve preto lebo si slovenské domácnosti chcú dopriať štedrejšie Vianoce," vysvetľuje jeden z dôvodov ekonomická analytička Lenka Buchláková. Väčšina domácností sa zadlžuje. Je niekoľko možností. Najčastejšie je to spotrebný úver, pri ktorom je úrok medzi 6 až 9%. Druhým častým riešením je povolené prečerpanie na debetnej karte, kde sú, úroky nad 15%. Jedným z ďalších riešení je kreditná karta, ktorá má bezúročné obdobie, ale neskoršie úročenie od 11 do 30%. Ak sa majú Slováci rozhodnúť, ktorá možnosť je najlepšia, vždy záleží od situácie domácnosti. "Podľa toho aj akú má schopnosť tá domácnosť to potom splatiť. Na kreditke je bezúročné obdobie, ktoré sa pohybuje od 45 do 55 dní, kedy ak to splatia do toho obdobia, tak neplatíte úroky. Treba si uvedomiť, že mnoho Slovákov to nesplatí hneď, takže ak si požičajú spôsobom prečerpania, musia dávať pozornosť na tie úroky," informuje ekonomická analytička. 

Najhoršou variantou riešenia nákupov vianočných darčekov je vybratie peňazí v karty a platiť v hotovosti. "Naozaj neodporúčam ľuďom, ktorí žijú od výplaty k výplate a chcú si extrémne dopriať tie štedré Vianoce, aby sa zadlžovali predtým ako si overia úroky. Dostanú sa do úverového registra. To môže v budúcnosti robiť z potenciálnych žiadateľov hypotéky menej spoľahlivých," konštatuje Lenka Buchláková. Ideálne je sa snažiť odkladať si dopredu. Ak si požičiate a nebudete to stíhať splácať, je to náročné. Ľudia majú problém sa z tých dlhov spamätať aj niekoľko mesiacov po Vianociach. Ekonomická analytička odporúča šetriť pravidelne, nielen na Vianoce, ale aj na výdavky, ktoré môžu prísť nečakane. "Najlepšie je šetriť na začiatku mesiaca, tých 10% z celkového príjmu a trvalým príkazom," odporúča Lenka Buchláková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy