Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Slovenská ekonomika zažije historický pokles. Desaťtisíce pracovných miest zrušia
Zdielať na

Slovenská ekonomika zažije historický pokles. Desaťtisíce pracovných miest zrušia

BRATISLAVA / Slovenská ekonomika sa v tomto roku prepadne takmer o 10 percent, čo bude historicky najväčší pokles. Zároveň ubudnú desaťtisíce pracovných miest. Vyplýva to z aktuálnej prognózy ministerstva financií. Ak by však korona opäť udrela v plnej sile, môže to byť ešte horšie.

Situácia nie je dobrá, čísla nie sú dobré.  "Z trhu práve ubudne 76-tisíc pracovných miest. ľudia prídu najmä o prácu vo vybraných sektoroch služieb, či už turizmus, stravovacie služby, maloobchod, či doprava, ale aj v priemysle a v stavebníctve," vyjadril sa Eduard Heger, minister financií. 

Ak bude vývoj dobrý, už budúci rok by sa naša ekonomika mohla výrazne vzchopiť, a narásť o necelých 8 percent. Ak by však na nás udrela druhá, silná vlna pandémie, tento rok môže byť pokles až 12,5 percentný a budúcoročné oživenie by bolo sotva trojpercentné. Ak ľudia chcú pomôcť našej ekonomike, mali by podľa ministra dovolenkovať na Slovensku a nakupovať slovenské výrobky.

"Nedá sa nijako nariadiť, ale dá sa k tomu povzbudiť," poznamenal Heger, minister financií. Jednou z mála pozitívnych vecí v spomenutej prognóze pre domácnosti je to, že ceny by mali rásť len minimálne. "V tomto roku predpokladáme, že inflácia by mohla dosiahnuť 1,8 percenta," podotkol Eduard Hagara, riaditeľ Inštitútu finančnej politiky. 

Z ministerstva financií dnes odišla aj jedna dobrá správa. Európska komisia schválila Slovensku záručný systém pre bankové úvery, ktorý by sa mal týkať nielen malých a stredných, ale aj veľkých podnikov a do hry, takpovediac, idú stámilióny eur. "Očakávame, že prostredníctvom najbližších troch mesiacov sa podarí dostať do ekonomiky jeden a pol miliardy eur. čo bude mať zásadný efekt," dodal Marcel Klimek, štátny tajomník ministerstva financií. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy