Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Koronavírus je ako chobotnica, dotýka sa aj ekonomiky. Môžu byť ohrozené aj dôchodky?
Zdielať na

Koronavírus je ako chobotnica, dotýka sa aj ekonomiky. Môžu byť ohrozené aj dôchodky?

ČÍNA/EURÓPA / Chápadlá koronavírusu sa z Číny rozširujú do celého sveta. Pribúda nielen infikovaných, no epidémia zasahuje aj stále viac zahraničných ekonomík. Pociťovať ju začíname aj v Európe a zdá sa, že situácia sa bude v najbližších týždňoch ešte zhoršovať.

Zatvorené reštaurácie, kasína, klesajúca cena ropy a problémy podnikov závislých na dodávkach z Číny sú len špička veľkého ľadovca. Koľko z neho napokon odpadne sa ukáže v najbližších týždňoch. Už teraz je však isté, že koronavírus negatívne ovplyvní viaceré ekonomiky a môže spomaliť aj tú svetovú. Jeho vplyv sa postupne rozširuje aj na ceny viacerých komodít – kým napríklad ropa a meď prudko klesajú, cena zlata sa postupne šplhá nahor. Najviac sa momentálne epidémia dotýka cestovného ruchu, čo pociťujú turisti už aj u nás. 

Keďže mnohé fabriky, vrátane svetových značiek, prestali vyrábať, ekonomická nákaza sa začala šíriť aj do zahraničia. "Celá výrobná kapacita týchto podnikov, ktoré majú globálny presah, majú problémy s dodávkami do zvyšku sveta," vyjadril sa Martin Sklenář, analytik Saxo Bank. "Pre zábavný priemysel, reštaurácie a maloobchodníkov v Číne a Hong Kongu je to katastrofa. Je to vojna s vírusom a podľa mňa môže trvať rok, kým sa z toho spamätajú. Ak sa symptómy budú šíriť, svetová ekonomika môže klesnúť až o pol percenta," povedal Francis Lun, riaditeľ GEO Securities. 

Nedostatok komponentov napríklad prinútilo automobilku Hyundai dočasne zatvoriť továreň v Južnej Kórei. V strehu však musíme byť aj u nás na Slovensku."Nech sú to výrobné kapacity alebo dodávky na Čínsky trh, alebo naopak subdodávky do týchto automobiliek, môže to mať priamy vplyv na ich kapacitu a výrobu," upozornil Sklenář, analytik Saxo Bank. 

Dôvod na paniku však zatiaľ nie je. "Takéto udalosti môžu mať aj finančné dopady a my budeme na to reagovať podľa potreby, samozrejme," vyhlásil minister financií Ladislav Kamenický. 

Vplyv na dôchodky 

Výkyvy na finančných trhoch by sa mohli podpísať aj pod naše úspory na dôchodok v druhom pilieri.  Stačí, ak prudko poklesnú finančné trhy a peniaze zarobené v minulom roku budú razom preč. Aj preto sa po rokoch výziev na prechod do akciových a indexových fondov sporiteľom odporúča pribrzdiť. "Aby si presunuli svoje úspory do niečoho bezpečnejšieho, ako je dlhopisový garantovaný fond alebo aktívne riadený akciový fond," poznamenal Matej Varga, vedúci úseku riadenia investícií DSS PABK. 

Obchody s Čínou má i viacero slovenských podnikateľov. Finančné straty síce zatiaľ nepocítili, no z opatrnosti nateraz radšej zrušili pracovné cesty do najľudnatejšej krajiny. 

Pre koronavírus nemôžu niektorí Slováci odletieť domov. Musia si kupovať iné letenky. Kto ich ale preplatí?

Súvisiace články

Najčítanejšie správy