Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zamestnávateľom prekáža, že okrem vonkajších faktorov, im nepomáha ani vláda
Zdielať na

Zamestnávateľom prekáža, že okrem vonkajších faktorov, im nepomáha ani vláda

BRATISLAVA / Klesajú nám objednávky a nevieme, ako sa to bude vyvíjať, čo bude so mzdami a zamestnanosťou. Tak takto v realite vyzerá znížený odhad rastu ekonomiky. So zúfalými podnikateľmi sa stretol vo štvrtok popoludní premiér Peter Pellegrini. A sľúbil opäť raz nápravu.

Na stretnutie s vládou prišli zúfalé zamestnávateľské zväzy. Ide recesia a ide do tuhého. Po viac ako dvojhodinovom rokovaní premiér najprv zopakoval všetky nepríjemnosti, ktoré sa dotýkajú nášho priemyslu, najmä automobilového v externom prostredí. No a potom si nasypal aj kúsok popola na hlavu. Priznal, že zamestnávateľom nepomáhajú ani rýchle a najmä predvolebné novely. "Rozumiem tomu, že je pre každú spoločnosť veľmi náročné, ak sa jej v priebehu roku neohlásene zvýšia náklady, hoci má kontrakty na dodávku náhradných dielov konkrétnou sumou dohodnutú dva roky dopredu," povedal po stretnutí premiér Peter Pellegrini. 

Za posledné tri roky sa prijalo množstvo zákonov, ktoré nás dostali v konkurenciischopnosti na nelichotivé miesto. "Keď vidíme len krjainy V4, je pozícia Slovenska najslabšia" tvrdí Peter Mihók, predseda SOPK. 

Minister financií priznal, že za zlý stav ekonomiky nemôže len externé prostredie. Narozdiel od podnikateľov bol až diplomatický. "Nechcel by som momentálne prilievať olej do ohňa. Mám na niektoré svoj názor, ale nechcem to rozoberať," dodal minister financií. 

Okrem predvídateľnosti a stability by zamestnávatelia uvítali aj iné faktory. "Podpora investícií, znižovanie uhlíkovej stopy, emisií CO2," tvrdí Miroslav Kiraľvarga, prezident RÚZ. 

Zamestnávatelia majú aj ďalšie sny, ale jeden je veľmi dôležitý. Ten je ale veľmi abstraktný, kedže sa to nepodarilo doteraz žiadnej vláde. A to zmeniť systém vzdelávania k lepšiemu. dosahy ale budú katastrofické. "Bez zásadných zmien v oblasti vzdelávania, slovenská ekonomika v najbližšej dobe neprežije," tvrdí Mihók. 

Premiér zúčastneným sľúbil zlepšenie vo viacerých oblastiach. "Už zajtra ministerstvo hospodárstva zverejní akčný plán. To je sumár desiatok špeciálnych opatrení na podporu slovenskej ekonomiky slovenského priemyslu," hovorí Pellegrini. 

V rámci témy je zaujímavosťou, že Slováci viac veria automobilkám ako politikom. Zamestnávatelia sú už skeptickí, veď sa blížia voľby. Premiér im totiž už kadečo posľuboval vo februári, ako aj neskôr veľkým šéfom Volkswagenu priamo v Nemecku a nič z toho. Až automobilky na začiatku septembra Petrovi Pellegrinimu napísali, že nedrží sľuby.

Predaj áut v Európe posledných osem mesiacov klesal, čo je pre automobilovú veľmoc ako je Slovensko zlá správa. Pred desiatimi rokmi sme krízu ustáli, táto nová však môže byť ešte zložitejšia. Nečelíme totiž len recesii, ale aj technologickej revolúcii a politickým rozhodnutiam. Volkswagen má do konca roka oznámiť, či výrobu ťažiskového elektro modelu zverí Slovensku. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy