Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Nekonečným návštevám úradov odzvonilo. Mnoho dokumentov sa už dá vybaviť z pohodlia obývačky
Zdielať na

Nekonečným návštevám úradov odzvonilo. Mnoho dokumentov sa už dá vybaviť z pohodlia obývačky

BRATISLAVA / Nekonečné návštevy úradov, vyčkávanie v radoch a podávanie si kľučiek. Zažívame to už desiatky rokov. Mnoho dokumentov však dokážeme získať už aj inak. Vďaka elektronickému podpisu napríklad aj z obývačky a netýka sa to len bežnej agendy. Týmto spôsobom sa dá napríklad rozviesť manželstvo.

Priekopníkom tejto metódy sa už pred 10 rokmi stal pán Peter. Ako jeden z prvých využil možnosť vyhnúť sa osobnej účasti na rozvode. „Poslal som žiadosť elektronicky, zaplatil som internet bankingom poplatok za podanie, potom som sa pri výzve na dostavenie na pojednávanie elektronicky ospravedlnil,“ opisuje užívateľ elektronického podpisu Peter Miškovič. 

Domov mu následne prišiel už iba rozsudok. Toto je však len jedna z možností, ktorá nám dokáže ušetriť množstvo času a nervov. Elektronický podpis toho už teraz v sebe ukrýva oveľa viac.

Tak napríklad podanie daňového priznania – kým pre bežného občana je to stále iba možnosť, pre podnikateľov už povinnosť. „S Finančnou správou komunikuje elektronicky zhruba 700 tisíc občanov, nielen fyzických, ale aj právnických osôb a z toho viac ako 200 tisíc využíva práve elektronický OP,“ približuje hovorkyňa finančnej správy Ivana Skokanová. 

K dispozícii je už od roku 2013, Slováci si postupne zvykajú 

Vo väčšom sa táto možnosť začala využívať až v roku 2013, Slováci si preto na ňu zvykajú len postupne. „Keďže som občanom inej krajiny, tak by som chcela využiť elektronický podpis pri vybavení si slovenského štátneho občianstva,“ tvrdí podnikateľka Eva. 

Na pohodlnú komunikáciu s úradmi stačí mať len čítačku a aktívne certifikáty pre elektronický podpis. „Vyplnením a podpísaním niektorých formulárov je možné žiadať štát o čokoľvek, čo je elektronicky dostupné,“ objasňuje Ivan Kűhn, vývojár v oblasti elektronického podpisovania. 

Šetrí to nielen čas, ale aj peniaze 

Nejde pritom o klasický podpis v elektronickej podobe, ale o dokument, ktorý je zabezpečený pred ďalšími zmenami. Šetrí to nielen čas, ale aj peniaze. „Tieto poplatky sú polovičné pri elektronickej komunikácii," ozrejmuje Skokanová. 

Najväčšou výhodou elektronického podpisu je fakt, že je rýchly, lacný, pohodlný a k tomu ešte aj šetrí životné prostredie.„Nevypĺňa a nespotrebúva žiadny papier, všetko je elektronické, všetko niekde sa uloží a dá sa s tým ďalej pracovať," konštatovanie Kűhn. 

Pretiahne vám pobyt napríklad meškajúce lietadlo a už vám neplatí poistenie? Odborníci radia, ako postupovať: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy