Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
5 rád od odborníkov pri vybavovaní hypotéky
Zdielať na

5 rád od odborníkov pri vybavovaní hypotéky

Zdroj: unsplash.com

INZERCIA / Po 1.7.2019 začína naplno platiť regulácia Národnej Banky Slovenska v oblasti poskytovania úverov na bývanie komerčnými bankami. To znamená, že úvery na bývanie sa stávajú nedostupnejšie hlavne pre menej solventných a mladých klientov, ktorí ale naopak, najviac potrebujú riešiť otázku bývania.

Čoho sa týka táto regulácia? V prvom rade len 20 % zo všetkých klientov dostane úver na bývanie vo výške medzi 80 % až 90 % ceny nehnuteľnosti. Takže žiadnych 110 % ako v minulosti.

Výška úveru na bývanie je obmedzená aj výškou príjmu žiadateľov. To môže mať negatívny dopad na mladé rodiny. V praxi to znamená, že len 10 % klientov dostane vyšší úver ako 8-násobok ich ročného čistého príjmu. Poviete si, že v prípade mladých rodín sa môžu príjmy oboch manželov spájať. Áno, je to pravda, ale manželka často býva v tomto čase práve na materskej alebo rodičovskej dovolenke. V tomto prípade sa jej započítava nie čistý príjem, ktorý mala pred nástupom na materskú dovolenku, ale len výška materského alebo rodičovského príspevku. Z vyššie uvedeného vyplýva, že už nie je také jednoduché prísť do banky a vybaviť si úver na bývanie. Nižšie vám pripájame 5 rád, ktorých sa držte pri vybavovaní hypotéky.

unsplash.com

1. Šetrite dopredu!

Pred žiadosťou o úver na bývanie musíte mať pripravených 20 % vlastných finančných prostriedkov z ceny kupovanej nehnuteľnosti. Teda ak nemáte bohatých príbuzných, ktorý vám darujú alebo požičajú potrebnú čiastku, je potrebné začať včas šetriť. Finančný trh na Slovensku poskytuje dostatok možností ako šetriť. Ale nie všetky produkty sú v krátkodobom horizonte ziskové. Dajte si pozor hlavne na podielové fondy a investičné životné poistenie. Sú alternatívou sporenia, ale sú ziskové až v horizonte 20 rokov. Na tento účel sa najlepšie hodí investovanie do dlhopisov s fixným zhodnotením. Dnes je na finančnom trhu dostupné aj postupné investovanie do takýchto dlhopisov. A samozrejme je tu ešte aj staré dobre stavebné sporenie, ktoré ale po úprave prideľovania štátnej prémie už pomaly, ale iste stráca svoje čaro. Ak ho máte z minulosti je to vaša veľká výhoda.

2. Zbavte sa finančných záväzkov z minulosti

Každý z nás má nejaké spotrebné úvery, povolené prečerpania na účtoch alebo kreditné karty. Všetky tieto produkty komerčných bánk sú zapísané v úverovom registri a výrazne znižujú hodnotu budúcej hypotéky. Preto je potrebné nielen splatiť povolené prečerpanie a kreditné karty, ale ich aj úplne zrušiť. So spotrebnými úvermi je to rovnaké. Ak ich nedokážete úplne splatiť, odporúčame vám, aby bol zostatok čo najnižší.

3. Neberte si finančný lízing na kúpu auta!

Bohužiaľ, aj výška finančného lízingu negatívne ovplyvňuje výšku poskytnutého úveru na bývanie. Teda ak si kúpite automobil cez finančný lízing a požičaná suma je 20 000 €, o rovnakú sumu dostanete menší uver na bývanie. Preto rozmýšľajte dopredu a využite dlhodobý prenájom auta. V takomto prípade vaše mesačné nájomné nie je registrované v úverovom registri. Dlhodobý prenájom auta má ďalšie výhody. Auto nevlastníte, teda vám ho nemôžu ukradnúť. Máte všetko v cene prenájmu, ktorá je väčšinou 3 roky. Neplatíte naviac a po skončení prenájmu si buď auto odkúpite alebo si jednoducho zoberiete nový model a jazdíte ďalej. V západnej Európe využíva túto službu 80 % klientov automobiliek.

unsplash.com

​4. Využite ako zábezpeku úveru na bývanie viac nehnuteľností!

Vaši rodičia už majú väčšinou splatené dlhy z mladosti, a tak majú svoje nehnuteľnosti bez ťarchy na liste vlastníctva. Spojením založenia kupovanej a rodičovskej, alebo akejkoľvek inej nehnuteľnosti pri zabezpečení, sa môžete dostať aj k lepšej úrokovej sadzbe, nakoľko komerčné banky ju radi poskytnú pri nižšom ako 80 % zabezpečení.

5. Odložte kúpu nehnuteľnosti na 3 až 5 rokov a vytvorte si vlastnú bonitu!

Počas týchto rokov v práci vám porastie mzda, manželka skončí materskú, ceny nehnuteľností pravdepodobne pôjdu nadol. Je veľmi pravdepodobné, že spolu so sprísnením úverovej politiky nastane zastavenie alebo pokles cien nehnuteľnosti pre nižší dopyt. Čo ešte poradíme žiadateľom o úver na bývanie? Určite neberte prvú ponuku, ktorú vám dá pracovník vo vašej banke. Majte na pamäti, že maklér zaoberajúci sa sprostredkovaním úverov pre viac bánk má prehľad nielen o úrokových sadzbách, ale aj o skrytých poplatkoch bánk, ktoré vedia navýšiť mesačnú splátku. Tak isto niektoré banky vyžadujú vlastné poistenie úveru, ktoré je až nezmyselné. Úver na bývanie je potrebné mať poistený, ale toto poistenie musí byť šité na mieru klienta a nie výhodné pre banku.

Najčítanejšie správy