Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Odložili ste si daňové priznanie? Na jeho podanie máte už len pár dní
Zdielať na

Odložili ste si daňové priznanie? Na jeho podanie máte už len pár dní

Archívna reportáž

Elektronické daňové priznanie malo živnostníkom uľahčiť život, objavili sa už ale aj problémy

BRATISLAVA / Vyše 190 tisíc daňovníkom sa blíži termín na podanie daňového priznania a zaplatenie dane z príjmov za minulý rok. Až toľko z nich si totiž odložilo podanie daňového priznania na jún 2019. Keďže 30. júna tento rok pripadá na nedeľu, posledným dňom na podanie daňového priznania a zaplatenie dane z príjmu tak v ich prípade bude pondelok 1. júl, pripomína Slovenská komora daňových poradcov (SKDP).

"V tejto súvislosti chceme upozorniť fyzické osoby - podnikateľov, že je pre nich povinná elektronická komunikácia s daňovými úradmi a daňové priznanie odosielajú cez portál finančnej správy," dodáva Peter Huba z SKDP.

Najčastejším dôvodom odloženia podania daňového priznania je pritom podľa daňových poradcov posunutie lehoty na samotné zaplatenie dane. V prípade odkladu majú daňovníci viac času na prípravu všetkých potrebných dokladov a vyčlenenie finančných prostriedkov. Daňoví poradcovia takisto pripomínajú, že v prípade, ako daňová povinnosť prevýši 2 500 eur, vzniká povinnosť platiť preddavky na daň z príjmu, avšak odkladom daňového priznania sa posúva aj termín na platenie týchto preddavkov.

"Pre živnostníkov, ktorí neplatili sociálne odvody alebo by ich v nasledujúcom období mali platiť vo vyššej výške, odkladom daňového priznania do 30. júna 2019 sa posúva lehota na ich platenie až na október 2019. Všetkých daňovníkov by som chcel upozorniť, že v lehote na podanie daňového priznania musia daň aj uhradiť," konštatuje Peter Huba.

Koniec júna je pritom posledným termínom, na ktorý si mohli podanie daňového priznania odložiť daňovníci, ktorí nemali príjmy zo zahraničia. Tí, ktorí ich mali, si mohli odložiť daňové priznanie až do 30. septembra tohto roka. Takto podľa SKDP urobilo tento rok necelých 30 tisíc subjektov. Sankcie za nepodanie daňového priznania v stanovenej lehote pritom predstavujú od 30 eur do 16 tisíc eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy