Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nové opatrenie voči neplatičom daní. Finančná správa plánuje odoberať vodičáky
Zdielať na

Nové opatrenie voči neplatičom daní. Finančná správa plánuje odoberať vodičáky

Archívna reportáž

Elektronické daňové priznania mali ľuďom uľahčiť život. Opak bol ale pravdou. Viac v reportáži.

BRATISLAVA / Finančná správa chystá novú "páku" na neplatičov daní. Po novom by im mali odoberať vodičské preukazy, kým si nesplnia svoje povinnosti. Vyplýva to z návrhu novely daňového poriadku, ktorý sa minulý týždeň dostal do pripomienkového konania.

Momentálne Finančná správa trestá neplatičov daní tak, že im podlžnosti strháva zo mzdy. Vo vážnejších prípadoch pristupuje k odpredaju majetku, či nehnuteľností. Teraz ale prichádzajú s novým návrhom daňového poriadku. Neplatičom chcú odoberať vodičáky, informovali o tom Hospodárske noviny. 

V prípade, že poslanci návrh odobria, účinný bude od budúceho roka. Plánované opatrenie má daňovníkov motivovať, aby si riadne plnili svoju povinnosť, záväzky voči štátnej kase. "Ministerstvo navrhuje zaviesť novú formu exekúcie z dôvodu zefektívnenia výberu daní a ako motiváciu pre riadne plnenie daňových povinností," citujú Hospodárske noviny tlačový odbor rezortu financií.

Niečo podobné funguje už 10 rokov pri exekúciách v súvislosti s neplatením výživného. Túto formu exekúcie dostali do zákona ešte poslanci za Vladimira Mečiara, teda HZDS.  Vtedy argumentovali, že ak má daný rodič prostriedky na benzín, musí mať peniaze aj na výživné. 

Pozrite si reportáž, ako presne môže štát vymôcť výživné od rodiča: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy