Skoro jasno
11°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Sumu peňazí EÚ, o ktoré môže SR prísť, rezort financií zatiaľ neuvádza
Zdielať na

Sumu peňazí EÚ, o ktoré môže SR prísť, rezort financií zatiaľ neuvádza

Zdroj: TV JOJ

BRUSEL / Objem peňazí Európskej únie, ktoré Slovensko nevyužilo do konca minulého roka a môže o ne prísť, zatiaľ nie je oficiálne známy. Predbežnú sumu prepadnutých zdrojov EÚ v utorok neuviedlo ani Ministerstvo financií SR.

"Vyhodnocovanie čerpania jednotlivých operačných programov programového obdobia 2014 - 2020 za uplynulý rok prebieha v súlade s legislatívou Európskej komisie (nariadenie Európskeho parlamentu a Rady EÚ z roku 2013). Tento proces v zmysle uvedenej legislatívy aktuálne nie je ukončený, a teda výška prípadného dekomitmentu bude známa po zaslaní rozhodnutia Európskej komisie," informovalo ministerstvo financií.

Expert strany Sloboda a Solidarita na eurofondy Ján Rudolf v utorok informoval, že Slovensko môže prísť za minulý rok predbežne o vyše sto miliónov eur zo zdrojov EÚ. Ide o peniaze zo záväzku na rok 2015, ktoré podľa pravidla n+3 bolo potrebné vyčerpať do konca roka 2018. Rudolf predpokladá, že za minulý rok tak môže prepadnúť zhruba 80 mil. eur v Operačnom programe Výskum a inovácie a 40 mil. eur v Integrovanom regionálnom operačnom programe (IROP). V programe Výskum a inovácie už v roku 2017 prepadlo takmer 27 mil. eur pre nevyužitie peňazí EÚ zo záväzku na rok 2014. Oba operačné programy patria do pôsobnosti ministerstiev školstva, vedy, výskumu a športu a pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, na čele ktorých sú nominantky Slovenskej národnej strany Martina Lubyová a Gabriela Matečná.

"Čo sa týka dekomitmentu, táto problematika ešte nie je uzavretá medzi riadiacim orgánom pre Integrovaný regionálny operačný program a Európskou komisiou," uviedlo pre agentúru SITA Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Uvedenú sumu v prípade tohto operačného programu v objeme zhruba 40 mil. eur preto zatiaľ nemôže potvrdiť. "Súčasné zmluvné viazanie prostriedkov IROP dosahuje 843 mil. eur, čo je 48,5 % celkovej alokácie, z čoho vzniká predpoklad na dosiahnutie záväzku za podmienky, že aj prijímatelia budú k realizácii projektov pristupovať aktívne," dodal agrorezort. Ministerstvo školstva sa k nevyužitiu peňazí EÚ za minulý rok v programe Výskum a inovácie prisľúbilo vyjadriť v stredu.

"Po toľkých skúsenostiach s čerpaním eurofondov na Slovensku je to veľmi nedobré," kritizoval Rudolf čerpanie eurofondov. "Je to spojené práve s tým, ako politické garnitúry pristupujú k eurofondom, že je v nich korupcia, klientelizmus, uspokojujú záujmy vlastných strán," povedal Rudolf po diskusii v Centre pre nezávislú a objektívnu žurnalistiku (CenPress) v Bratislave. Politici podľa Rudolfa nepristupujú k čerpaniu týchto peňazí zodpovedne.

"Chyba je v tom, že zlyháva ľudský faktor. Eurofondy nemožno zvaľovať na starostov, primátorov a podnikateľov, že by nechceli čerpať či nedokázali realizovať dobré projekty vo svojich obciach, mestách," uviedol Rudolf. Príčiny problémov sú podľa neho v tom, že štátna správa, čiže ministerstvá, politici zodpovedajúci za čerpanie eurofondov nepristupujú zodpovedne k spravovaniu peňazí. Vláda by podľa experta mala pristupovať k využívaniu eurofondov zodpovedne, inak sa negatívne javy s nimi spojené nikdy nezmenia. "To sa zmení, len keď sa zmení prístup ľudí. Toto je celý problém," upozornil Rudolf.

Čerpanie zdrojov EÚ v súčasnom programovom období v jedenástich programoch, kde je certifikačným orgánom Ministerstvo financií SR, dosiahlo ku koncu roka 2018 spolu 2,759 mld. eur. Predstavovalo to podiel 19,84 % z celkovej alokácie za jedenásť programov v objeme 13,906 mld. eur. Spolu s Programom rozvoja vidieka, ktorý je v pôsobnosti rezortu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, bolo čerpanie peňazí EÚ vo výške 3,350 mld. eur, čo je 21,6 % zo záväzku 15,466 mld. eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy