Jasno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Priznanie dane si na posledný deň ponechala tretina Slovákov
Zdielať na
Ekonomika

Priznanie dane si na posledný deň ponechala tretina Slovákov

Zdroj: TV JOJ/ilustračné

Do dnešného rána spracovali daňové úrady 55 percent z celkového počtu daňových priznaní podaných v minulom roku.

Približne tretina Slovákov si v tomto roku ponechala priznanie dane z príjmu na posledný možný termín. Do dnešného rána spracovali daňové úrady 55 percent z celkového počtu daňových priznaní podaných v minulom roku.

Ďalších približne desať percent tlačív podaných v piatok ešte spracovať nestihli. Úradníci dnes budú vyplnené formuláre preberať bez prestávky do šiestej hodiny večer, povedala hovorkyňa Daňového riaditeľstva Iveta Adamíková.

Doručiť daňovému úradu vyplnené tlačivo a zaplatiť daň do konca marca musia najmä firmy, živnostníci a zamestnanci, ktorí nepožiadali zamestnávateľa o vyúčtovanie dane. Túto povinnosť však majú napríklad aj študenti, ktorí v minulom roku zarobili viac ako 47.808 korún.

"Už v piatok sme evidovali určité návaly na daňových úradoch a predpokladáme že dnes bude počet ľudí ešte vyšší," povedala Adamíková. Preberaním formulárov na daňových úradoch sa zaoberá väčšina úradníkov, preto časť priznaní podaných v piatok zatiaľ nestihli zaevidovať do počítačového systému.

Daňové úrady prijali minulý rok celkovo 930.000 priznaní k dani z príjmu. Právnické osoby, najmä firmy, podali 120.000 priznaní. O odklad povinnosti podať daňové priznanie v minulom roku požiadali necelé dve percentá daňovníkov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy