Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Európsky parlament odhlasoval zníženie emisií. Slovensko na to nie je pripravené
Zdielať na

Európsky parlament odhlasoval zníženie emisií. Slovensko na to nie je pripravené

LUXEMBURG / Ministri životného prostredia Európskej únie rokovali o znížení emisií oxidu uhličitého pri autách. Momentálna dohoda je 35 percent je veľmi veľký kompromis.

Ministri životného prostredia rokovali v Luxemburgu o znížení emisií oxidu uhličitého pri autách do roku 2030 o 35 percent. Návrh rozdeľuje Európu na dva tábory, západ a východ, pričom najambicióznejšie sú severské krajiny, ktoré nie sú závislé od automobilového priemyslu

Slovensko, ale aj krajiny V4 a ďalšie štáty však musia myslieť na to, že automobilový priemysel kŕmi milióny ľudí. Drastické zmeny by mohli znamenať zníženie pracovných miest. Modernizácia si vyžaduje kvalifikovanejších pracovníkov, ktorých nemáme a nevieme ani tak rýchlo zabezpečiť. "Túto tému sme otvorili spoločne s Bulharskom a Poľskom, hneď sa pripojilo Maďarsko, Rumunsko aj Česko," vyjadril sa Lászlo Sólymos, minister životného prostredia SR.

Čistejšie elektroautá sú aj konštrukčne odlišné a rýchly prechod na ne by znamenal koniec pre mnohých subdodávateľov, ktorí dodávajú komponenty. Vo východnej Európe na to nie je pripravená ani infraštruktúra. "V prípade zníženia emisií o 30 percent je to zhruba 2,6 milióna nabíjačiek, ktoré by sa v roku 2030 museli postaviť, v prípade 40% až dvojnásobok," dodal Richard Brabec, český minister životného prostredia.

Momentálna dohoda je 35 percent, čo je veľmi veľký kompromis. "Európsky parlament odhlasoval 40 percent a potom ešte bude negociácia o to konkrétne číslo medzi radou, komisiou a parlamentom o to konečné číslo," informoval Sólymos. Verdikt by mal byť jasný do konca tohto roka.

Európsky parlament chce klimatickú dohodu dodržať a nadviazať spoluprácu napríklad s Kaliforniou. Viac sa dozviete v našej reportáži:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy