Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nech nepije a príde načas. Firmy si medzi uchádzačmi nemôžu vyberať
Zdielať na

Nech nepije a príde načas. Firmy si medzi uchádzačmi nemôžu vyberať

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Zamestnancov je málo a spoločnosti vyberajú z ponuky, ktorú im trh prináša. Mnohokrát ale ľudia nemajú požadované vzdelanie a v horšom prípade ani ochotu pracovať.

Situácia, čo sa týka zamestnanosti sa zlepšila a v priebehu posledných mesiacov je čím ďalej tým ťažšie zohnať zamestnanca, ktorý je pre určitý post primerane vzdelaný a rovnako má aj požadovanú prax, nehovoriac o iných osobnostných vlastnostiach. Pri robotníckych zamestnaniach je situácia už natoľko zlá, že zamestnanci dostávajú odmeny aj len za to, že nemajú absencie alebo nechodia do práce opití. Pri lepšie platených postoch sa firmy všemožne snažia udržať si zamestnancov a novým dávajú rôzne benefity už pri nástupe. 

Firmy musia znižovať svoje nároky a nie je výnimkou, že využívajú zahraničnú pracovnú silu. "Predtým sa robili výberové konania aj na operátorské pozície, ktorých súčasťou bolo testovanie zručností a logického myslenia. Dnes firmy často príjmu človeka, ktorý príde na pohovor a je ochotný chodiť do práce," opísal súčasnú situáciu Tomáš Surka, šéf personálnej spoločnosti Devire. 

​Súčasný stav potvrdzujú aj zamestnávatelia, ktorý momentálne považujú za zbytočné robiť viacero výberových kôl a na skúšku berú každého, kto sa vôbec na pohovor dostaví. Zamestnávatelia si ale musia na základe nedostatku školiť zamestnancov, čo trvá dlhšie ako v minulosti. Na druhej strane tí, ktorí už pre firmu pracujú sa nemusia natoľko snažiť udržať si svoje miesto. "Pozorujeme zníženú motiváciu niektorých pracovníkov vykonávať svoju prácu kvalitne, pretože necítia obavu zo straty zamestnania," uviedla Jaroslava Šindelářová z personálneho oddelenia logistickej firmy Geis. 

Firmám situácia spôsobuje aj ekonomické problémy, kedže mnoho nových zamestnancov požaduje rovnaké finančné ohodnotenie ako už súčasní zamestnanci, avšak normy plnia len na 60 percent. 

Priestupky sa tolerujú a vzdelanie je zbytočný luxus

V prípade rôznych priestupkov sa tolerancia posunula. Vyhodenie z práce hrozí už len v prípade hrubého porušenia pracovnej morálky. Konkrétne, keď príde do roboty pod vplyvom alkoholu alebo keď nechodí do roboty bez uvedenia pádneho dôvodu. 

Pre nedostatok ľudí sa znížila aj kvalita služieb. Vodiči nedoručujú tovar bez toho, aby klienta informovali alebo sa celkovo zhoršila komunikácia medzi klientmi a zamestnancami firmy. 

Celkové nízke percento nezamestnaných začína odčerpávať aj študentov vysokých škôl ešte pre ukončením vzdelania, keďže im firmy ponúkajú rovnaké platy aj bez potrebnej kvalifikácie. "Vzdelávanie sa preto stalo pre mnohých zbytočnosťou a podiel ľudí vo veku od 18 do 24 rokov, ktorý odchádzajú zo škôl stúpa," povedala pre idnes.cz Karina Kubelková, analytička pre Hospodářské komory ČR. Mladý ľudia dostanú popri zamestnaní aj čas na dovzdelávanie a táto forma sa im zdá omnoho lákavejšia, než ukončenie vzdelania a následné zamestnanie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy