Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Formuláre proti úžere
Zdielať na
Ekonomika

Formuláre proti úžere

Nové formuláre pomôžu ľuďom s prehľadom ponuky inštitúcií, ktoré poskytujú pôžičky. <b>VIDEO: formuláre a vyjadrenia na ich úžitok</b>

Od januára si môžete ľahšie porovnať jednotlivé ponuky bánk, splátkových spoločností, či nebankoviek. Umožňuje to nový formulár, ktorý vám tieto spoločnosti musia poskytnúť pri vybavovaní úveru.

Klienti si môžu dať nové tlačivá vedľa seba a jednoduchšie porovnať ponuky. Na dračku však nejdú.

"Funguje to len od januára a zatiaľ sme nezaznamenali väčší záujem,"
uviedol hovorca Slovenskej sporiteľne Štefan Frimmer. Nezáujem potvrdila aj produktová manažérka VÚB Dana Kondrotová.

Analitička Poštovej banky Eva Sárasová oceňuje jeho úžitok pre klientov: "Najmä tí šikovnejší ľudia môžu mesačne ušetriť niekoľko stovák, keď si urobia porovnanie. Za roky to môže dokonca vystúpiť aj na niekoľko desiatok tisíc."

V tlačivách musia firmy uvádzať viaceré záležitosti. Okrem iného aj delikatesu pod názvom ročná percentuálna miera nákladov. A tá sa u niektorých nebankoviek môže vyšplhať až na neuveriteľných 1000 percent. Ľudí však nezaujíma ani tak úrok, ako mesačné splátky.

Ľudia si často berú vysoký úver a uprednostňujú nižšie splátky a nie to, koľko celkovo za úver zaplatia. Nový formulár má pomôcť najmä ľuďom s nižším vzdelaním, aby ich finančné zaťaženie nestiahlo na dno.

Pozrite si video s vyjadreniami hovorcu ministerstva financií Miroslava Šmála a prognostika Pavla Karasa, ako hodnotia zavedenie tohto formulára.





Zdielať na

Najčítanejšie správy