Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pozemkový fond ostal bez vedenia, vláda odvolala funkcionárov rád
Zdielať na
Ekonomika

Pozemkový fond ostal bez vedenia, vláda odvolala funkcionárov rád

Zdroj: SITA/Tomáš Benedikovič

Slovenský pozemkový fond zostal mesiac a pol od urovnania koaličnej krízy pre sporné prevody pozemkov bez vedenia.

Slovenský pozemkový fond zostal mesiac a pol od urovnania koaličnej krízy pre sporné prevody pozemkov bez vedenia. Vláda dnes odvolala celú správnu a dozornú radu fondu, informoval novinárov premiér Robert Fico.

Dôvody náhleho odchodu členov obidvoch rád z funkcií zatiaľ Fico nespresnil.

"Absolútna väčšina týchto členov nám zaslala do rokovania vlády písomné prehlásenie o tom, že sa vzdávajú funkcie v týchto orgánoch," povedal po rokovaní Fico. Podľa informácií médií z funkcií odstúpili ešte v utorok zástupcovia Smeru-SD a SNS.

Sporné prevody pôdy na pozemkovom fonde vlani na jeseň vyústili do doteraz najväčších rozporov vo vládnej koalícii. Po zverejnení informácií, že lukratívne pozemky pod Vysokými Tatrami sa po prevode na reštituentov dostali za zlomok trhovej ceny k firme údajne blízkej ĽS-HZDS, premiér Robert Fico presadil odvolanie ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu. ĽS-HZDS zvažovala odchod z koalície, nakoniec sa však so Smerom-SD dohodla.

Kabinet dnes odvolal aj predsedu správnej rady fondu, zástupcu ĽS-HZDS Branislava Brízu, ktorý podľa médií transakcie pôdy umožnil. Bríza sa ešte v novembri vzdal postu námestníka šéfa SPF.

Nová ministerka pôdohospodárstva Zdenka Kramplová navrhla vláde odvolať celé vedenie fondu ešte koncom decembra. Výmenu členov rád však podľa svojich skorších vyhlásení očakávala až po dohode o celkovej rekonštrukcii pozemkového fondu.

Slovenský pozemkový fond spravuje štátnu poľnohospodársku a lesnú pôdu. Správna rada riadi jeho činnosť, dozorná rada kontroluje prácu a hospodárenie SPF.

Zdielať na

Najčítanejšie správy