Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Štáty sa predbiehajú v uvaľovaní ciel, vedie Amerika. Obchodná vojna naberá na obrátkach
Zdielať na

Štáty sa predbiehajú v uvaľovaní ciel, vedie Amerika. Obchodná vojna naberá na obrátkach

BRUSEL / Obchodná vojna medzi Amerikou a Úniou naberá na obrátkach. Clá na vybrané výrobky z USA vo výške 25 percent sú čoraz reálnejšie. V Bruseli ich večer jednomyseľne schválili členské štáty a mali by začať platiť už od júla.

Reakcia na zvýšené americké clá na európsku oceľ a hliník, ktoré začali platiť od júna sa dala čakať. Únia tak napĺňa svoje vyhrážky a členské štáty sa vo štvrtok jednomyseľne dohodli na clách vo výške 2,8 miliardy eur ročne. Clá, ktoré by mali začať platiť od júla sa týkajú vybraných tovarov ako sú džínsy, legendárne motocykle Harley Davidson či burbon.

Potvrdiť ich musia ešte budúci týždeň únijní komisári a potom by mohli nadobudnúť účinnosť. Pred vzájomnou obchodnou vojnou varoval už aj medzinárodný menový fond. "Takzvaná obchodná vojna spôsobená vzájomným zvyšovaním dovozných ciel nebude mať žiadneho víťaza. Budeme mať len porazených na oboch stranách," uviedla šéfka medzinárodného menového fondu Christine Lagarde.

Spojené štáty zaviedli clá na dovoz ocele vo výške 25 percent a hliníka vo výške 10 percent už v marci. Európska únia, Kanada a Mexiko dostali dočasnú výnimku, ktorá skončila na konci mája. Odvtedy viacerí európski politici volajú po dialógu. "Som hlboko presvedčená, že dlhodobý ekonomický rozvoj sa dá dosiahnuť len spoluprácou a vytváraním prostredia, kde obe strany vyhrávajú," povedala nemecká kancelárka Angela Merkel.

Dialóg ustupuje obchodnej vojne. Odvetné clá na americký tovar medzitým ohlásila aj Kanada či Mexiko.

Trump uvalil clá aj na Čínu

Americký prezident Donald Trump schválil plán na uvalenie ciel na čínske tovary v hodnote 55 miliárd dolárov od piatka. Vo štvrtok sa zišiel s niekoľkými členmi svojej vlády a s obchodnými poradcami a očakáva sa, že uvalí clá na čínsky dovoz v hodnote prinajmenšom 35 až 40 miliárd dolárov. Uviedol to predstaviteľ vlády, ktorý hovoril pod podmienkou zachovania anonymity. Podľa predstaviteľa amerického priemyslu, ktorý je oboznámený so zámermi, by mohlo ísť o clá na tovary v hodnote až 55 miliárd dolárov.

Trh pozoruje eskaláciu napätia v obchodných vzťahoch s opatrnosťou a má obavy, že by to mohlo utlmiť ekonomický rast a podkopať prínos redukcie daní, ktorá bola schválená v decembri. Číňania pohrozili protiúderom, ak americký prezident svoj plán zrealizuje. Čínski predstavitelia uviedli, že anulujú dohodu z minulého mesiaca, podľa ktorej by ich krajina mala zvýšiť nákupy americkej sóje, zemného plynu a iných produktov. Peking zároveň pripravil zoznam amerických tovarov v hodnote 50 miliárd dolárov, na ktoré by uvalil odvetné clá.

Čína reagovala odvetou

Čínska vláda zareagovala na to, že americký prezident Donald Trump ohlásil clá na čínske tovary. Peking v piatok oznámil, že okamžite zavedie sankcie "rovnakej sily" na americké produkty. Čínske ministerstvo obchodu uviedlo, že ruší dohody, na základe ktorých mala Čína nakupovať viac amerických poľnohospodárskych a iných produktov. Vyhlásenie čínskeho rezortu obchodu neposkytlo podrobnosti, ale zoznam produktov, na ktoré by Peking mohol uvaliť clá, čínska strana zverejnila už v apríli, pričom v ňom je sója, malé lietadlá, pomarančový džús, whisky a hovädzie mäso.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy