Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Úver spláca polovica domácností
Zdielať na
Ekonomika

Úver spláca polovica domácností

Zdroj: TV JOJ/ilustračné

Kým pred niekoľkými rokmi na Slovensku prevažovali obavy zobrať na seba úverové bremeno, v súčasnosti sú vraj obyvatelia Slovenska voči úverom naladení oveľa ústretovejšie.

Polovica slovenských domácností spláca niektorý typ pôžičky. Najväčšej obľube sa naďalej teší nákup na splátky, vyplýva z prieskumu agentúry GfK Slovakia. Prevažujú úvery v nižšom objeme, naklonení zadlžiť sa sú hlavne mladí ľudia.

"Kým pred niekoľkými rokmi na Slovensku prevažovali obavy zobrať na seba úverové bremeno, v súčasnosti sú obyvatelia Slovenska voči úverom naladení oveľa ústretovejšie," uviedla agentúra. Podľa ekonómov k tomu prispelo tiež dávnejšie ozdravenie bankového sektora a reformy, ktoré sa prejavili v znížení úrokových sadzieb a vo väčšom záujme napríklad komerčných bánk o drobných klientov.

Nákup na splátky podľa prieskumu využíva zhruba pätina domácností v krajine. Povolené prečerpanie na bankovom účte si vyskúšala každá šiesta domácnosť.

Zo sondy ďalej vyplynulo, že vyššie čiastky si záujemcovia požičiavajú predovšetkým na kúpu alebo rekonštrukciu bytu či domu. Desatina domácností čerpala hypotekárny úver, deväť percent zase pôžičku zo stavebného sporenia.

"Voči úverom sú oveľa viac ústretovejší mladí ľudia, ktorí necítia takmer žiadnu bariéru zadlžiť sa. Najodvážnejší sú mladí ľudia vo veku od 20 do 35 rokov," poznamenala agentúra.

Slováci vo využívaní bankových úverov podľa GfK začínajú dobiehať susedné krajiny a štáty západnej Európy. "Kým v Rakúsku a v Maďarsku bola v roku 2006 penetrácia bankových úverov okolo 20 percent, na Slovensku je to len polovica, avšak dopyt po úverových produktoch stále rastie," dodala agentúra.

Prieskum sa uskutočnil od júla do septembra. Agentúra oslovila 2000 respondentov vo veku od 15 do 79 rokov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy