Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slováci už nedostanú hypotéku v plnej sume, NBS chystá nové opatrenia
Zdielať na

Slováci už nedostanú hypotéku v plnej sume, NBS chystá nové opatrenia

SLOVENSKO / Slováci sa zadlžujú čím ďalej tým viac. Národná banka Slovenska sa preto rozhodla sprísniť podmienky pre žiadateľov o hypotéku.

Slovenské domácnosti sa neúmerne zadlžujú, na základe čoho sme jedna z krajín s najrýchlejším zadĺžením v Európskej únií. Národná banka Slovenska sa tak rozhodla rázne zakročiť. Svojimi opatreniami chce znemožniť mnohým ľuďom dostať sa k úverom.

Takéto extrémne zadĺženie sa udialo iba za posledných osem rokov. Ešte v roku 2009 bola zadĺženosť Slovákov druhá najnižšia v strednej a východnej Európe, odvtedy sa ale viac ako zdvojnásobila. Na hypotéku v plnej sume, o ktorú ste požiadali, preto môžete zabudnúť. Bez časti vlastných zdrojov sa k novému bývaniu nedostanete. Ako sa chystá národná banka toto raketové zadlžovanie zabrzdiť podrobnejšie vysvtelil odborník na hypotéky. "Maximálny dlh, ktorý človek môže mať, to znamená nový úver, ktorý človek žiada vrátane všetkých úverov a pôžičiek, ktoré spláca z minulosti, či už sú to rôzne spotrebné úvery, kreditné karty, povolené prečerpania a podobne by nemali byť vyššie ako osem násobok čistého ročného príjmu žiadateľa," vysvetlil analytik portálu Finančný kompas Maroš Ovčarik.

To znamená, že pokiaľ niekto mesačne zarába 650 eur v čistom, tak túto sumu vynásobíme 12timi, podľa počtu mesiacov v roku, a výsledok vynásobíme ôsmymi. Z tejto sumy musíme odrátať napríklad leasing, kreditnú kartu s možnosťou dlhu, a tak nám vyjde maximálna suma, ktorú nám banka požičia. Národná banka zavedie ale aj druhé opatrenie, ktoré zas obmedzuje pomer žiadaného úveru k hodnote zakladanej nehnuteľnosti. Banky by už vôbec nemali poskytovať 90 či 100 percentné hypotéky, ale iba do výšky 80%. Na túto situáciu s najväčšou pravdepodobnosťou zareaguje aj realitný trh. "Znamená to, že ľudia budú mať menej peňazí na kúpu, čiže bude nižší dopyt a pravdepodobne ak by sa to naozaj všetko uplatnilo a ten dopyt by klesol, tak ceny by mali ísť smerom dole. Tí, čo môžu tak určite nech si berú hypotéky ešte kým sa dá, tí čo majú dobré práce a dobrú bonitu, tak pravdepodobne nebudú mať problém ani potom." vyjadrila sa Daniela Danihel Rážová z Asociácie realitných maklérov.

Pozrite si naše video z archívu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy