Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Prerokovali správy o menovom a makroekonomickom vývoji
Zdielať na
Ekonomika

Prerokovali správy o menovom a makroekonomickom vývoji

Miera celkovej inflácie sa v júni 2007 v porovnaní s koncom roka 2006 znížila o 2,2 percentuálneho bodu na 1,5 percenta.

Národná rada SR prerokovala Správu o menovom vývoji v SR za prvý polrok 2007 a Správu o makroekonomickom prostredí a vývoji verejných financií SR za prvý polrok s predikciou do konca roka, ktoré predložil guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Ivan Šramko.

Inflácia meraná harmonizovaným indexom spotrebiteľských cien podľa Správy o menovom vývoji zaznamenávala na Slovensku takmer počas celého 1. polroka 2007 spomaľovanie medziročnej dynamiky. Najvýraznejšie spomaľovanie medziročného tempa rastu zaznamenali ceny energií a nespracovaných potravín, zrýchľovanie medziročného poklesu bolo zaznamenané pri cenách priemyselných tovarov bez energií.

Miera celkovej inflácie sa v júni 2007 v porovnaní s koncom roka 2006 znížila o 2,2 percentuálneho bodu na 1,5 percenta. Ceny tovarov boli medziročne vyššie o 0,9 percenta a ceny služieb o 2,6 percenta.

Na spomalenie dynamiky inflácie oproti decembru 2006 mal vplyv predovšetkým vývoj regulovaných cien, najmä cien energií. V rámci reálnej ekonomiky pokračoval aj v 1. polroku 2007 trend dynamického ekonomického rastu.

Medziročný prírastok HDP bol ovplyvnený pokračujúcim rastom zahraničného aj domáceho dopytu, pričom dynamika zahraničného dopytu bola v porovnaní s domácim dopytom viac ako štvornásobne rýchlejšia. Pokračujúci rýchly ekonomický vývoj sprevádzal aj v 1. polroku 2007 rast miezd a zamestnanosti pri poklese počtu nezamestnaných, ktorý sa premietol do miery nezamestnanosti.

Tá v 1. polroku 2007 predstavovala 11,3 percenta a v porovnaní s 1. polrokom 2006 poklesla o 2,9 percentuálneho bodu. Rast priemernej reálnej mzdy sa v prvej polovici roka v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška zvýšil. Priemerná mesačná nominálna mzda zamestnanca hospodárstva SR v 1. polroku 2007 medziročne vzrástla o 6,9 percenta na 19 056 korún.

Vyšší rast HDP sa premietol aj do zrýchlenia rastu produktivity práce v nominálnom aj reálnom vyjadrení. Dynamika reálnej produktivity práce, rovnako ako v roku 2006, predstihla s 6,4 percenta dynamiku rastu reálnej mzdy, ktorý dosiahol 4,2 percenta. Správa o makroekonomickom prostredí konštatuje, že v prvom polroku 2007 pokračovali vo finančnom sektore pozitívne trendy. V bankovom sektore pokračoval rast úverov a zvyšovali sa aj vklady.

Po stagnácii v roku 2006 sa opätovne zvýšila čistá hodnota majetku v podielových fondoch, pričom pokračoval rast životného poistenia pozorovaný v roku 2006. Rástlo tiež dôchodkové sporenie a majetok spravovaný obchodníkmi s cennými papiermi. Rast bankového sektora na aktívnej aj pasívnej strane sa prejavil na vyššej ziskovosti bankového sektora. Dôvodom bol najmä nárast čistých úrokových príjmov.

Technické poistné v životnom poistení sa v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka zvýšilo o 21,57 percenta, čím sa potvrdil trend zvyšovania dynamiky rastu technického poistného v životnom poistení. V neživotnom poistení sa technické poistné v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka zvýšilo o 1,8 percenta.

Zdielať na

Najčítanejšie správy