Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nová daň z poistného: Pri životnom poistení možno zaplatíte daň až trikrát
Zdielať na

Nová daň z poistného: Pri životnom poistení možno zaplatíte daň až trikrát

SLOVENSKO / Poistný trh na Slovensku čakajú dôležité zmeny. Už od októbra by sme mali platiť novú daň z tejto služby. Mala by tak nahradiť 8 % odvod z neživotného poistenia. Po novom sa však bude zdaňovať už aj životné poistenie. Ministerstvo financií chce daňou zároveň zaťažiť všetky zmluvy, teda aj tie spred piatich či pätnástich rokov.

Rezort financií argumentuje, že zdanenie poistenia je štandard používaný vo viacerých štátoch únie. "Nová daň z poistenia iba nahradí v súčasnosti platný 8% poistný odvod. Nová daň by mala byť vo výške 0 - 18%“," uviedla hovorkyňa ministerstva financií Alexandra Gogová. Problém je však v tom, že k neživotnému poisteniu sa pridá aj to životné a rozdielne budú aj sadzby dane.

Analytici za týmto krokom vidia len snahu získať do štátneho rozpočtu peniaze, ktoré vláda reálne nepotrebuje. "Zbytočne potláča snahu ľudí zabezpečovať sa nad rámec štátneho sociálneho systému," myslí si Radovan Ďurana, ekonomický analytik INESS.

Trojitá daň?

Ako dodáva Jozefína Žáková, riaditeľka Slovenskej asociácie poisťovní, nejde o zdanenie poisťovní, ide o zdanenie ľudí. Na nový zákon by tak doplatili všetci. Napríklad len v oblasti životného poistenia by sme zaň zaplatili hneď trikrát.

"Zaplatia si poistné zo zdanených peňazí, majú zdanený výnos z poistenia a teraz by si mali zaplatiť daň na výstupe," vysvetľuje Jozefína Žáková. K bežnému poistnému tak bude treba pripočítať daň. Zo 100 eur sa tak razom stane 108.

Nie je preto vylúčené, že po zavedení novej dane sa poistenie pre mnohých Slovákov stane menej zaujímavé. "Ešte aj poisťovniam by spôsobili toľko administratívnych problémov, že by to veľmi predražilo cenu poistky ako takej," dodáva riaditeľka Slovenskej asociácie poisťovní.

Podľa Ministerstva financií by poisťovne mohli daň svojim klientom kompenzovať zo svojho zisku alebo znížením nákladov. "My naozaj nevidíme dôvod na to, aby poisťovne zvyšovali ceny tohto druhu poistenia," uviedla hovorkyňa ministerstva financií Alexandra Gogová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy