Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ficovo uistenie o eure posilnilo korunu
Zdielať na
Ekonomika

Ficovo uistenie o eure posilnilo korunu

Koruna sa v porovnaní so stredajším ránom koruna posilnila zhruba o 0,6 percenta.

Stredajšie uistenie premiéra Roberta Fica, že Slovensko splní kritérium nízkeho verejného schodku pre zavedenie eura v roku 2009, pomohlo posilniť slovenskú korunu pod hranicu 33,90 SKK/EUR. V porovnaní so stredajším ránom tak koruna posilnila zhruba o 0,6 percenta.

Dnes ráno sa koruna obchodovala na úrovni 33,86 SKK/EUR, krátko po desiatej bola na 33,88 koruny za euro. Ešte pred vyhlásením predsedu vlády sa koruna držala tesne nad hranicou 34 korún za euro.

Koruna sa mierne posilnila aj voči doláru, keď sa posunula na 23,95 koruny za dolár, zatiaľ čo v stredu končila zhruba na 24 SKK/USD.

Do pondelka sa očakáva stanovisko Eurostatu, či bude musieť Slovensko navýšiť verejný deficit o ďalšie doteraz nezapočítané položky. Slovensko musí tento rok udržať schodok do úrovne troch percent hrubého domáceho produktu. Fico však povedal, že vláda prípadne škrtne niektoré výdavky, aby kritérium splnila.

"Naďalej si myslíme, že správy z Eurostatu by mohli byť mierne povzbudivým signálom pre trh," uviedla analytička ING Bank Lucia Štekláčová.

Koruna by sa podľa nej mohla vrátiť do pásma 33,60 až 33,90 SKK/EUR.    

Práve po Ficovom vyhlásení sa koruna trocha vymkla z tradičného vplyvu okolitých národných mien. Dnes sa pozornosť trhu sústredí na rokovanie Českej národnej banky o sadzbách; ekonómovia však zmenu sadzieb zväčša neočakávajú.

Zdielať na

Najčítanejšie správy