Oblačno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Chystáte sa zatepliť? Nešetrite na kvalite
Zdielať na

Chystáte sa zatepliť? Nešetrite na kvalite

Zdroj: Thinkstock

INZERCIA / Kvalitná izolácia a dobre realizované zateplenie dokáže stlačiť náklady na vykurovanie až na polovicu, niektoré výskumy hovoria dokonca až o 65 či 92 percentnej úspore, v závislosti od toho, o aké zateplenie ide. Ak však chcete naozaj ušetriť, nešetrite na materiáli ani na výbere realizačnej firmy. Lacná a zle aplikovaná izolácia váš dom neochráni. Naopak, môže mu uškodiť

Hľadajte “zlaté ručičky”

Ak premýšľate nad tým, či sa do zateplenia pustíte svojpomocne, poradíme vám: Zateplenie síce nie je až taká veda, no predstavte si, koľko námahy a času vás to bude stáť. A navyše  a bez urážky, výsledok je viac než neistý. Zatepľovacie firmy majú okrem výhody rýchlosti a skúseností aj výhodu možnosti reklamácie v prípade problémov. Certifikovaný realizátor je tiež jedinou šancou pre tých, ktorí majú záujem získať štátnu dotáciu na zatepľovanie rodinných domov. O podporu si totiž môžete požiadať, len ak vám zateplenie domu zrealizuje firma s certifikátom. “Zateplenie domu je investícia na niekoľko desaťročí, takže sa oplatí jej venovať dostatok času aj financií,” vysvetľuje Ing. Alexander Prizemin zo spoločnosti ISOVER. 

Recept na najlepšie riešenie? Menej hmoty s najlepším výkonom

Svetové firmy sa pretekajú, aby každý rok priniesli inovatívne a efektívne materiály. Niet sa čomu čudovať, veď žijeme v dobe, kedy sa možno budú domy onedlho tlačiť v 3D tlačiarňach. “V oblasti izolácií sa inovácie uberajú už roky rovnakým smerom: vyhráva ten, kto má ten najtenší a najľahší materiál s čo najlepšími tepelno či akustickoizolačnými vlastnosťami,” konštatuje Alexander Prizemin. V posledných rokoch pribudol aj ekologický rozmer, ktorý vyzdvihuje recyklované či recyklovateľné materiály, v prvom rade však ide vždy o šetrenie financií a životného prostredia. “V prípade fasádnej kontaktnej izolácie je jedným z najkvalitnejších materiálov na trhu izolácie z minerálnej vlny, ktorej súčiniteľ tepelnej vodivosti je 0,034, čo zaručuje mimoriadny tepelný komfort. Nehovoriac o tom, že z 80 percent je tvorená recyklovaným sklom,” dodáva odborník.

Strecha je korunou šetrenia

Izolácia strechy je pri eliminácii tepelných únikov kľúčovým faktorom, ktorý ovplyvňuje celkový komfort a úsporu pri zateplení. “Cez šikmú strechu môže unikať až 30 percent tepla, kvalitná izolácia je preto viac ako potrebná. Rovné strechy sú menej náročné, no izoláciu samozrejme potrebujú aj tie,” konštatuje Alexander Prizemin. Pri šikmých strechách je ideálnym zatepľovacím materiálom sklená vlna, ktorá sa vynikajúco prispôsobí “náročnému terénu” a poskytuje mimoriadne účinnú ochranu pred tepelnými únikmi. Šetrenie nákladov na teplo je prvou, no nie jedinou výhodou zateplenia domu. Zateplenie stavbu udržuje v suchu a teple, čím sa eliminuje vznik plesní, ktoré môžu byť zdraviu škodlivé.

Prečo sa oplatí zatepliť?

Izolácia domu dokáže vyriešiť zásadné problémy starších domov a v niektorých prípadoch im doslova darovať “druhý dych”. V prvom rade dokáže izolácia efektívne znížiť úniky tepla, ktoré sa pri starších budovách niekedy vyšplhajú aj nad 30 percent celej spotreby na vykurovanie. “Ak si zrátame, že v našich zemepisných šírkach zvykneme vykurovať domy niekedy už od septembra a pokračujeme aj v máji, pri nezateplených domoch môžeme hovoriť naozaj o významných finančných stratách”, konštatuje odborník. Izolácia je však riešením nielen finančného šetrenia - úspora energie na vykurovanie znamená aj významný krok k šetreniu životného prostredia. Najlepším príkladom sú samozrejme pasívne či nulové domy, ktoré nespotrebujú takmer žiadnu energiu na vykurovanie či chladenie. Aj obyčajný zateplený dom však predstavuje pre životné prostredie výraznú úľavu, najmä, ak je zateplený recyklovaným materiálom, akým je napríklad minerálna vlna.

Ďalším významným aspektom zateplenia je predĺženie životnosti stavby, keďže izolácia chráni nosné konštrukcie a pozitívne ovplyvňuje aj statiku domu. “Nehovoriac o tom, že pred zateplením si obyvatelia domov spravidla nechávajú opraviť zničené časti domov a vymieňajú okenné a dverné výplne. Všetko toto tiež prispieva k tomu, že po zateplení sú domy naozaj ako nové a okrem toho, že sú výrazne estetickejšie, obvykle aj stúpne ich hodnota,” hovorí Ing. Alexander Prizemin.

Na prvom mieste je však bezpochyby komfort, ktorý izolácia prináša obyvateľom domu. “Kto zažil, ako sa býva v studenom dome, vie, o čom hovoríme. Studené podlahy či steny dokážu nielen znepríjemňovať život, ale aj ohrozovať zdravie domácich. Práve komfort a zdravotný rozmer sú síce najťažšie vyčísliteľné, no pravdepodobne najdôležitejšie efekty zateplenia,” dodáva odborník.

Najčítanejšie správy