Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Na trhu práce prichádza k dramatickým zmenám. Spoločnosti bojujú o zamestnancov
Zdielať na

Na trhu práce prichádza k dramatickým zmenám. Spoločnosti bojujú o zamestnancov

BRATISLAVA / Situácia na trhu práce začína byť alarmujúca. S príchodom nových investorov a rozširovaním existujúcich prevádzok sa v niektorých regiónoch po domácej pracovnej sile len tak zaprášilo. Ľudia hľadajúci si prácu si tak môžu vyberať z množstva lákavých ponúk. Na ťahu sú totiž zamestnávatelia, pre ktorých zvyčajne platí, že kto dá viac, ten berie.

Boj o zamestnancov naberá na obrátkach a jednotlivé firmy sa predháňajú v atraktívnych ponukách. Tlak na zvyšovanie miezd je najmä na západnom Slovensku, ktoré je pre investorov ešte stále najzaujímavejšie. Problém je však zamestnanca nielen získať, ale si ho aj udržať. Najväčší záujem je o kvalifikovaných ľudí s viacročnou praxou, ktorí sú najčastejšie v hľadáčiku nových investorov. "Výhodu pri výbere pracovnej sily majú tí, ktorí hneď na úvod ponúknu celý balík výhod," uviedla personálna manažérka Jana Sihlovcová.

Podľa personálneho manažéra zahraničnej spoločnosti Matta Greena spoločnosti o tlaku konkurencie nevedia a preto neponúkajú výhodné podmienky: „Pracovné prostredie, vybavenie, prestávky, systém odmeňovania – to všetko spôsobuje, že necítime tlak iných spoločností, aj keď o ňom vieme“. Naďalej preto budeme naberať ľudí za čo najvýhodnejších podmienok.“

Napriek tomu to zatiaľ vyzerá tak, že čoraz viac zamestnávateľov preto bude musieť loviť v zahraničných vodách.

Ľudské zdroje sa postupne vyčerpávajú. Svoje o tom vie aj americká spoločnosť Amazon, ktorá v Seredi otvorila nové logistické centrum.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy