Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Rokovania medzi EÚ a Britániou sú pomalé. Europoslanci ich priebeh kritizujú
Zdielať na

Rokovania medzi EÚ a Britániou sú pomalé. Europoslanci ich priebeh kritizujú

ŠTRASBURG / Pohnite sa a prestaňte zasielať protichodné a mätúce informácie, odkazujú europoslanci do Londýna. Európsky parlament prijal v stredu uznesenie, v ktorom kritizuje pomalý posun v brexitových rozhovoroch. Ani po štyroch kolách rokovaní medzi Bruselom a Londýnom stále nie je známe veľa ohľadom budúcej dohody o odchode Spojeného kráľovstva z únie.

Europoslancov rozčúlilo aj najnovšie vyhlásenie premiérky Theresy May, že by Británia mohla vystúpiť bez dohody.

"Najcennejšou komoditou v týchto diskusiách je zrazu čas. Naozaj ho máme málo," myslí si aj podpredseda pre energetiku Maroš Šefčovič. 

S pomalý postupom v rokovaniach nie je spokojný ani šéf Európskej komisie Juncker.

"Stále sme ešte nedosiahli požadovaný pokrok. Pokročili sme v rozhovoroch o právach obyvateľov, ale nie pri Európskom súdnom dvore, ktorý ich vlastne garantuje," povedal v stredu po rokovaní predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. 

Európanov okrem pomalosti rozčuľuje aj nejednotnosť britských vyhlásení. Len včera premiérka May zdôraznila, že Londýn sa s Bruselom rozvedie aj bez dohody. To je pre europoslancov nepredstaviteľné. 

V Británii vládne chaos 

"Dohodu potrebuje Británia aj celá únia. Ale Briti určite ešte viac. Oni boli absolútne nepripravení," vysvetlil europoslanec Ivan Štefanec. 

V Londýne panuje podľa europoslancov chaos. 

"Otázkou momentálne je, kto hovorí za vládu v Londýne? Premiérka Theresa May, šéf diplomacie Boris Johnson? Alebo vyjednávač David Davis?" pýta sa predseda Európskej ľudovej strany Manfred Webber. 

Brusel tvrdí, že kým Londýn je nejednotný, únia naopak drží spolu a pri rozvode s Britániou bude trvať na svojich podmienkach. 

"Otázky zachovania práv občanov EÚ v Británii, vyriešenie hraničného problému medzi Severným Írskom a Írskou republikou a vyjasnenie finančných záväzkov Londýna voči únii," vymenoval problémové oblasti Guy Verhofstadt, predseda Liberálnej frakcie ALDE. 

"Súhlasím s kritikou, ktorú som počul tu v miestnosti o zmiešaných odkazoch prichádzajúcich z Veľkej Británie," doplnil aj Nigel Farage zo Skupiny Európa slobody a priama demokracia. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy