Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Problém kvality potravín sa týka tretiny krajín EÚ
Zdielať na

Problém kvality potravín sa týka tretiny krajín EÚ

BRATISLAVA / Nielen Slovensko, ale aj Litva či napríklad Bulharsko hlásia problémy s dvojakou kvalitou potravín. A číslo je alarmujúce. Až v 50 percentách obsahovali výrobky menej mäsa, prírodných zložiek a viac umelých aditív ako v takých istých produktoch zakúpených napríklad v Nemecku či Rakúsku.

Po stretnutí deviatich delegácii v Bratislave vyplynulo, že problém s dvojitou kvalitou potravín má tretina štátov EÚ. Okrem krajín V4 diskutovali aj Chorvátsko, Slovinsko, Rumunsko, Bulharsko a Litva.

"Každý našiel cez 48 percent pochybení. Dokonca v jednom prípade, to bola Litva, 70 percent výrobkov testovaných malo výrazné problémy v kvalite," uviedol Milan Lapšanský, generálny riaditeľ Sekcie potravinárstva a obchodu ministerstva pôdohospodárstva.

Kontrolóri okrem potravín testovali aj drogériu, stavebný materiál či krmivo pre domáce zvieratá. "Je to závažná vec. Až na výnimky sa problém týka nadnárodných spoločností zvučných mien," dodal Lapšanský.

Všetky krajiny sú pripravené na výrobcov zatlačiť v prípade, ak neurobia rázne zmeny. "Zhodli sme sa, že na rade je Európska komisia. I keď ona už nejaký návrh predložila. Takzvaný postup, metodológiu na riešenie tohto problému," uviedol Jozef Bíreš, riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.

"Testovaním sme u väčšiny výrobcov docielili to, že zjednotili receptúry. A to je cieľom, zjednotiť receptúry. Jeden občan, jedna kvalita," uviedla ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy